Посланикът на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланикът на САЩ Херо Мустафа изрази подкрепата си за българския журналист на свободна практика Димитър Кенаров, който бе пребит на 2 септември от полицаи, докато отразяваше гражданските протести в София.

"Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна част от добре функциониращата демокрация. Посолството на САЩ приветства и подкрепя българските журналисти - благодарим ви за всичко, което правите", се казва в съобщението на американското посолство в София.

През миналата година американското посолството подкрепи и свободните граждански протести в страната. В продължение на повече от два месеца стотици хиляди българи взеха участие в демонстрациите с искане на оставката на правителството и главния прокурор.

Най-сериозно напрежение имаше по време на "Великото народно въстание" на 2 септември, когато анонимни полицейски служители използваха сила срещу определени граждани и журналисти.

Един от най-сериозно пострадалите бе журналистът Димитър Кенаров, който бе брутално пребит от полицията, без да окаже съпротива. През цялото време полицаите са били наясно, че бият представител медиите.

Позицията на американското посолство за побоя върху Кенаров бе обявена малко след като прокуратурата отказа да образува дело за побоя.

В прокурорското постановлението за отказ от разследване се казва, че полицаите, които са арестували Кенаров, не са установени, защото не са имали идентификационни номера. Въпреки че  е ясно кои са тези хора, а и има кадри от начина, по който Кенаров бива влачен по земята.

Прокурорът посочва още, че журналистът е отказал да изпълни полицейско разпореждане, докато е снимал протеста, поради което използването на сила и арестът му били оправдани. Не е ясно как прокурорът е разбрал това, след като не знае кои полицаи всъщност са извършили ареста.

Самият Кенаров разказва, че след като полицията настъпил към простестиращите той е бил притиснат към стената на президентството. Няколко служители са се насочили директно към него. Той е обявил, че е журналист. Освен това е носел каска с надпис "Press". Въпреки това е извлечен, хвърлен на земята, притискан и ритан преди да бъде отведен в 5 РПУ в столицата. В постановлението обаче се посочва, че на кадрите се виждал човек с оранжева каска без надпис на нея.

Прокуратурата приема, че не е възможно да има полицейско насилие, тъй като много хора на площада снимали и нямало как това да остане анонимно. В отказа за разследване се цитира и мейл от гражданин на име Петър Иванов Петров от София. В него той се възмущавал от твърденията, че полицаи са упражнили насилие срещу Кенаров. Гражданинът твърди, че журналистът бил провокатор, скачал срещу полицаите и нямал отличителни знаци. Петров е дал обяснения, че е станал свидетел на ареста и чул Кенаров да вика, че има журналистическа карта, но той не видял отличителни знаци на медия.

За ареста на Кенаров не е изготвена заповед, той не е запознат с правата му на задържан, нито му е извършен обиск. Това не се приема за престъпление от прокуратурата, защото нямало данни да е умишлено.

Международната организация "Репортери без граници" обяви, че е ужасена от отказа на офиса на българския главен прокурор Иван Гешев да се разследва полицейския побой.

"Осъждаме отказа на софийската полиция да преразгледа произволния и насилствен арест на този журналист и абсурдния и антиутопичен разказ по случая, използван от българските власти. Той е достоен за Джордж Оруел", коментира Павол Салай, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите.

"Изглежда, че българските власти не желаят да осъдят полицейското насилие", допълва той и настоява българските власти да гарантират, че не толерират подобно поведение спрямо журналисти, отразяващи демонстрации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?