Посланикът на САЩ призова за спазване на строга финансова дисциплина

Посланикът на САЩ призова за спазване на строга финансова дисциплина

Американският посланик Джеймс Уорлик призова във вторник правителството да спазва строга фискална дисциплина. Той участва в заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС по покана на лидера на партията Мартин Димитров. От дясната формация обявиха, че това ще е първата от серията им срещи с чужди посланици и международни финансови институции в опит за намиране на подкрепа за идеите им за въвеждане на фискален борд в България.

Миналата седмица СДС поиска от правителството да запише в Закона за бюджета и в конституцията, че решенията за разходи, които надвишават приходната част на фиска, ще се взимат с подкрепата на 2/3 от народните представители. Същото бе поискано и за емитиране на държавен дълг. Предложението е тези ограничения да влязат в сила от 2013 г., когато се очаква да бъде овладян бюджетният дефицит.

Според СДС налагането на фискален борд по подобие на Германия ще намали лихвите по кредитите, ще повиши доверието на инвеститорите и да доведе до значителен ръст на БВП.

"Има причина, поради която България има силна валута и силен банков сектор и това е история на поддържане на строга фискална дисциплина. Поздравявам СДС за позицията им. Призовавам правителството и всички партии да поддържат историята на спазване на строга фискална дисциплина", заяви Уорлик, без да изкаже директна подкрепа към конкретната идея на сините.

Темата за поддържането на фискална дисциплина стана особено актуална за България след като през 2009 г. бюджетът завърши с дефицит от 3.7%, а през тази година фискът трябва да приключи на минус с 3.9%.

В отговор на въпрос дали по негово мнение правителството спазва строга фискална дисциплина, посланик Уорлик заяви, че кабинетът на ГЕРБ "подкрепя тези принципи".

"Това, което е работило добре за България в миналото (спазването на строга фискална дисциплина, бел.ред.), ще работи и занапред. Въпросът дали трябва да се въведе фискален борд трябва да бъде решен от българския парламент и българските граждани", заяви Уорлик.

Той изрази готовност да обсъди ключови въпроси от дневния ред на страната и с други политически партии. Мартин Димитров обясни, че първата покана за разговор по техните идеи за фиска е била към американския посланик, защото САЩ е най-голямата икономическа сила в света и първа е излязла от кризата.

"Отново имаме идеи, които трудно достигат до правителството. Поради тази причина ние ще потърсим широка международна подкрепа за своите предложение", каза Мартин Димитров. Той допълни, че по време на срещата си с Уорлик не е обсъждана темата за руските енергийни проекти в България.

Лидерът на СДС заяви още, че партията няма да подкрепя вот на недоверие към управляващите. "Ние няма да заставаме до БСП и ДПС. За нас вот на доверие или недоверие към ГЕРБ се явяват местните и президентските избори през 2011 година", каза Димитров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?