Посланикът на САЩ: Случаят с Цветан Василев не влияе добре на имиджа на съдебната система

Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, каза Ерик Рубин

Посланик Ерик Рубин

Случаят с бившия банкер Цветан Василев и фалиралата КТБ не влияе добре на имиджа на съдебната система в страната. Такова мнение изрази във вторник посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин в интервю за Нова телевизия.

„Сигурен съм, че президентът Доналд Тръмп е добре информиран по въпроса с поисканата от Цветан Василев закрила. Това обаче е правен казус и в подобни случаи не обсъждаме детайли по него“, каза Рубин.

Така той отговори на въпрос, свързан с опита на Василев да превърне своя случай в първото дело по приетия от американския Конгрес Глобален закон "Магнитски". Този закон позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете.

Преди седмица стана ясно, че за да стори това бившият мажоритарен собственик на КТБ, който е обвинен от българската прокуратура за пране на пари и присвояване в особено големи размери, е наел американска юридическа фирма. Срещу 50 000 долара месечно

JWI Inc. трябва да подготви документите му по казуса, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен, и да поиска защита по закона "Глобален Магнитски".

По думите на Рубин първо трябва да се произнесат съдебните органи в България и САЩ и чак тогава дипломатите ще могат да вземат отношение по казуса. Той добави, че никой представител на българските власти не го е потърсил за разговор след разпространената информация за действията на Василев.

По думите му "през последните 25 години САЩ са направили много, за да се подобри съдебната система в България, да е по-прозрачна и да отговаря на международните стандарти". Той отрече страната му да се опитва да влияе по някакъв начин на реформата в сектора.

"Няма нито един случай, по който да сме се намесили. Хората, които ни обвиняват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе. Това е много странно", добави Ерик Рубин.

Посланикът на САЩ коментира и темата с визите за пътуващите до САЩ български граждани.

"Даваме си сметка, че кандидатстването за визи е скъпо, че отнема време и особено за хората, които не живеят в София, това си е голямо предизвикателство, но си имаме закони, които регламентират кога може да падне визовият режим за определена държава. Не искам да ви залъгвам, че можем да променим тези правила”, обясни Рубин.


"Честно казано, България не покрива изискванията. Най-важният критерий е хората, на които се отказва виза, да са много малко. Трябва и да се сведат до минимум онези, които остават нелегално в САЩ, след като са взели виза. Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, но аз и хората от посолството полагаме много усилия това да се случи”, подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?