Посланикът на САЩ у нас: Излизането от ЮНЕСКО носи определено послание

Ерик Рубин, сн. БГНЕС
Излизането на Съединените щати от ЮНЕСКО носи определено послание, коментира американският посланик у нас Ерик Рубин. 
 
"Държавният секретар Рекс Тилърсън съвсем ясно го каза и ситуацията е такава. Първо, ЮНЕСКО като организация се нуждае от сериозни реформи, а ние не видяхме достатъчно реформи и позитивно развитие. Това е първата причина", каза дипломатът в интервю за БНР.
 
"Втората е, че нашият закон, който мина в Конгреса, ни задължи да спрем да плащаме членската си такса, когато ЮНЕСКО прие Палестина като пълноправен член. Ние вече дължим повече от половин милиард долара и тази сума ще нараства, ако останем пълноправен член. Това е фактор в нашето решение също така". 
 
"Третият фактор са постоянните, последователни и увеличаващи се антиизраелски настроения, видими в това число в някои от решенията, взети от ЮНЕСКО, въпреки желанията на досегашния генерален директор и изразените от нея тревоги. Но си даваме сметка, че не тя сама взима тези решения, а страните – членки".
 
Преди ден САЩ  изпратиха официално уведомление, че се оттеглят от Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Решението на Вашингтон идва в края на изпълнения със скандали мандат на Ирина Бокова.
 
Посланик Рубин обясни, че съгласно правилата на организацията САЩ ще останат член на организацията до края на годината, а след това ще имат статут на наблюдател. 
 
"Потвърждаваме ангажимента си към опазване на културното наследство по всички важни проекти, по които сме работили и ще работим. Ще си партнираме с ЮНЕСКО и в бъдеще във важните проекти навсякъде по света, така че не се отказваме от целите на организацията, но смятаме, че в този момент няма смисъл от това да бъдем пълноправен член", заяви посланик Ерик Рубин. 
 
След САЩ и Израел обяви, че се готви да се оттегли от ЮНЕСКО, защото организацията се е "превърнала в театър на абсурда, защото вместо да съхранява историята, я изопачава".
 
В момента тече избор за нов генерален директор на ЮНЕСКО. До последния кръг достигнаха бившият външен министър на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари и бившата министърка на културата на Франция Одри Азуле.
Споделяне

Още по темата

Още от България