Посланикът на САЩ в Москва се чуди как телевизията на "Газпром" знае къде ще ходи

Американският посланик в Москва Майкъл Макфол се чуди как така контролирана от държавата руска телевизия явно знае каква ще е всяка негова стъпка и се тревожи, че неговите имейли и телефонни разговори може би се следят, предаде АП, цитирана от БТА.

В няколко съобщения по Туитър, пуснати в четвъртък, Майкъл Макфол казва, че където и да иде, се натъква на екип на телевизия НТВ. "Питам се, кой ли им дава програмата ми. Те няма да ми кажат. Питам се, какви са законите тук за такива неща", написа посланикът в Туитър. А в друго съобщение задава въпроса "дали те имат право да четат моите имейли и да подслушват телефона ми".

НТВ, която е собственост на дъщерна компания на държавния монополист "Газпром", този месец излъчи предаване, в което твърди, че участниците в неотдавнашните антиправителствени протести в Русия са платени агенти на САЩ. Говорител на телевизията обясни, че присъствието на неин екип около посланика се обяснява с факта, че тя има "голяма мрежа от информатори", предаде Интерфакс.

В четвъртък телевизията показа видеоматериал как Макфол и репортери на медията си разменят реплики, когато посланикът на САЩ пристига за среща с Лев Пономарьов, един от видните руски правозащитници. В петминутния клип репортерът обсипва посланика с въпроси за срещата му, а Макфол, след като отговаря, се оплаква, че от НТВ постоянно го преследват. Той казва, че в САЩ руският посланик си ходи навсякъде "без такива неща", без някой да му се меси в работата, пита журналистите дали не ги е срам и казва на руски, че поведението им е обидно за държавата им.

По-късно пита журналистите откъде знаят къде ще бъде.

Асошиейтед прес припомня, че това не е първият сблъсък между американския посланик и руските медии. Малко след като през януари Макфол пое поста си в Москва, държавният Първи канал излъчи предаване, в което той бе представен като "специалист по налагане на демокрация", дошъл в Русия, за да прави "революция".

Предизборната президентска кампания на Владимир Путин се отличаваше със засилена антиамериканска реторика и бе в рязък контраст със смекчения тон, който се наложи, когато администрацията на Обама поде инициативата си за "рестартиране" на отношенията между двете страни. Макфол е главният автор на тази инициатива.

Във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Марк Тонър се опита да омаловажи проблема между Макфол и журналистите, като каза, че в туита си посланикът е задал "реторичен въпрос", питайки откъде се знае къде отива.

Говорителят добави, че посолството на САЩ не е поставило въпроса пред руското правителство и каза, че той не знае дали с написаното в туитовете си Макфол е имал предвид именно него.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?