След трагедията със сваления самоет

Посланикът на Украйна у нас обвини Путин, че бърка причинно-следствените връзки

Посланикът на Украйна у нас обвини Путин, че бърка причинно-следствените връзки

Това е класически подход, използван от руската страна – да бърка причинно-следствените връзки, когато обяснява случващото се по време на конфликта в Украйна. Москва се бори със следствието, а пренебрегва причините. Така пред бТВ украинският посланик у нас Микола Балтажи в коментар на изказването на руския президент Владимир Путин, който обясни преди ден, че Киев е виновен за сваления малайзийски самолет, тъй като е подновил военните операции в източната част на страната.

"А защо няма мир в Украйна? Подновената акция от Украйна не може да е причина – това е нон-сенс. Комисия от украинското правителство води разследване – в нея има представители на ИКАО, на страните, чиито граждани са загинали, украински експерти – те трябва да дадат изводите”, подчерта дипломатът, според когото трагедията с полет МH17 ще повлияе неминуемо на отношенията Русия-Украйна и Русия-Запада.

Според Балтажи, украинското правителство е било принудено да поднови действията срещу сепаратистите, които 106 пъти нарушили споразумението за примирие.

И в момента не спира ескалирането на ситуацията в Източна Украйна – продължават бойните действия. В Луганск убиват мирни жители и не дават да се приберат телата. Чакат да дойдат руски журналисти, за да заснемат, че са убити от украинската армия. А има видеа на обикновени жители – вижда се кой стреля”, изтъкна ръководителят на украинската мисия в България.

По думите му, украинците вече са консолидирани по отношение на европейската идея, независимо дали това се харесва на Руската федерация или не. Как обаче ще приключи конфликтът в родината му, Балтажи определи като „философски въпрос”.

Споделяне

Още от Свят