Посланикът ни в Москва отрече да преговаряме за разполагане на ПРО

България и САЩ никога не са водили официални преговори за разполагане на елементи на противоракетна отбрана (ПРО) на територията на България. Това заяви в Москва българският посланик в Русия Пламен Грозданов, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА в сряда.

Това е и официалната позиция на България към момента. В началото на април след среща с американския президент Барак Обама премиерът Бойко Борисов заяви обаче, че България трябва да бъде активната страна по отношение на ПРО, но въпросът не е поставян официално.

"Концептуалните въпроси за разполагане на ПРО на САЩ се обсъждат в рамките на Съвета на НАТО. Това е наше право. Обсъждането на тези проблеми - в рамките на НАТО или заедно с Русия - е въпрос на бъдещи преговори на различно равнище", добави той.

Българският дипломат коментира още, че всички членове на алианса разбират, че България като негов член е заинтересована от създаване на система за защита.

"Когато се обсъждаше възможността за разполагане на ПРО на територията на Полша и Чехия, не всички бяха съгласни с това разпределение, тъй като някои членове на алианса щяха да се окажат незащитени", каза още дипломатът.

Споделяне

Още от Свят