Посланикът ни в Норвегия ще отговаря и за Исландия

Правителството предложи на президента да назначи посланикът ни в Норвегия Румяна Митрева и за представител на страната ни в Исландия със седалище в Осло.

Дипломатическите отношения между България и Исландия са установени през 1963 г. и традиционно българските посланици в Норвегия се акредитират и в Исландия.

Правителството реши още в Лихтенщайн да бъде открито почетно консулство на България, чийто консулски окръг ще обхваща територията на княжеството. За почетен консул ще бъде назначен Хелмут Шверцлер със седалище в гр. Шаан.

Той е адвокат и бизнесмен в сферата на туризма, който се ползва с изключително добро име, отбелязват от правителствената пресслужба.

С друго решение за почетен консул на България в Португалия със седалище в Санта Мария да Фейра и консулски окръг, обхващащ територията на областите Порто, Авейро и Брага, беше назначен Антонио Риош де Аморим. Той е виден португалски индустриалец, председател на Управителния съвет на "Кортисейра Аморим", специализирана във всички области на добиването и обработката на корк.

В Северния регион, който неговият консулски окръг обхваща, е съсредоточена индустрията на Португалия и най-големите местни и чуждестранни предприятия са установили своите производствени и транспортно-логистични центрове там. По оценка на посолството ни, в региона пребивават около 5000 български граждани, чийто брой постоянно нараства.

Споделяне

Още от Свят