Посланикът ни в Йемен е леко ранен при опит да бъде отвлечен

Сн. БГНЕС

Посланикът на България в Йемен Борис Борисов е леко ранен при опит на неизвестни въоръжени лица да го отвлекат в центъра на столицата Сана. За това съобщи агенция Ройтерс, като по-късно информациота бе потвърдена и допълнена от българското външно министерство.

Нападението е извършено в събота около 19 ч. местно време на една от главните улици в града докато Борис Борисов и съпругата му пътували със служебен автомобил. Автомобилът на посолството, шофиран от посланика, е бил блокиран и принудително спрян от пикап. От него слезли четирима въоръжени с автомати мъже, облечени с йеменски традиционни дрехи, произвели са автоматични изстрели в посока на дипломатическия автомобил във въздуха, с приклади са счупили предното стъкло и стъклото на шофьора.

После те грубо се опитали да извлекат посланик Борисов от автомобила, нанасяйки удари по лицето и ръцете. Един от нападателите е влязъл през дясната предна врата на автомобила и е заплашил посланик Борисов с нож. Останалите са продължили да стрелят и да нанасят удари с приклади по автомобила, стремейки се да подпомогнат отвличането му, информират от МВнР.

Посланикът обаче успял да окаже съпротива и да остане на шофьорското място, предупреждавайки ги отчетливо, че извършват нападение срещу дипломатически автомобил и посланик на чужда държава.

След създаването на задръстване от спрели автомобили по маршрута на движението и неуспеха на опита за отвличане, четиримата нападатели са избягали с автомобила си, се казва в съобщението на министерството в София. Според него продължителността на нападението е била около две минути. Намиращите се в близост минувачи, свидетели на нападението, са позвънили на полицията, чиито представители са дошли на местопроизшествието. Водят се следствени действия от местната служба "Криминална полиция".

Според Ройтерс, която се позовава на западен дипломат, българският посланик се е отървал с леки наранявания. По думите на дипломата посланикът е бил заедно със съпругата си по време на нападението. Тримата нападатели поискали да го измъкнат от колата, но той не се подчинил и подкарал, след което те открили огън по автомобила. Дипломатът е бил ранен в областта на окото от счупено стъкло.

Посланикът и съпругата му се спасили, като избягали в близкия търговски център, казал очевидец, цитиран от Ройтерс. Силите за сигурност пристигнали на място малко след инцидента. Българският дипломат не е бил придружаван от телохранител.

"Не знаем дали те [нападателите] са били от местно племе, които са забелязали дипломатическата табела на колата, или са бойци на Ал Каида, които са целели отвличане за откуп", каза дипломатическият източник на Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че похищенията на чужденци и йеменци са често явление в тази бедна страна на Арабския полуостров, където недоволни племена използват заложниците като средство за натиск срещу властите.

Пленниците често биват освобождавани невредими. През март т.г. един саудитски дипломат бе отвлечен в южен Йемен от свързана с Ал Каида групировка. Похитителите искаха да бъдат освободени от саудитски затвор техни близки. После дипломатът бе освободен, отбелязва Ройтерс.

Българското Министерство на външните работи очаква йеменските власти да предприемат спешни мерки за разкриването на извършителите на опита за отвличане на българския посланик в Йемен, съобщи МВнР.

По повод на опита за отвличане на българския дипломат външният министър Николай Младенов е заявил, цитиран в съобщението, че „нападенията на дипломатически представители са в разрез с основните принципи на международните отношения”.

„В случая с г-н Борисов става дума и за искрен приятел на йеменския народ, който от години работи не само в интерес на българските граждани в Йемен, но и в помощ на прехода в страната. Радвам се, че посланик Борисов е в добро здравословно състояние, като съвсем скоро той ще бъде повикан в София за допълнителни медицински прегледи”, допълва министър Младенов.

„Политическите и племенни разногласия в страната следва да се решават със средствата на политическия диалог, а не чрез насилие”, се посочва още в заявлението на българския външен министър.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?