Посланикът в Турция подаде оставка, очаква се този в САЩ

Посланикът в Турция подаде оставка, очаква се този в САЩ

Посланикът на България в Турция Бранимир Младенов е подал оставка, съобщи МВнР в петък. По неофициална информация това ще направи и посланикът ни в САЩ Лъчезар Петков. Това става ден след като президентът Георги Първанов каза, че въпреки несъгласието му с исканото от правителството освобождаване на двамата дипломати, оставането им на постовете вече е трудно заради избухналия скандал.

Външният министър Румяна Желева потвърди пред парламента за оставката на Младенов, мотивирана с "желание да запази престижа на българската дипломация". Все още обаче няма депозирана оставка от Петков.

След изявлението на президента в четвъртък, че решението на МС за отзоваването на посланиците не е съгласувано с него, Желева каза, че по-късно му предоставила информация за двете дисциплинарни производства, както и за още две. Според нея така Първанов ще може да вземе "правилно" и "информирано" решение.

 Цветанов: Президентът осъзна грешката си

"Президентът снощи даде ясен знак, че подпише указа и ще отзове посланиците. Това означава, че е осъзнал е грешката си, каза в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той добави, че администрацията на Първанов провокира конфликтни ситуации, които са недопустими между институциите. Според Цветанов при трагичния инцидент в Охрид конфликтът е бил провокиран от началника на кабинета на президента, а сега конфликтът е бил провокиран от една "скромна беседа” със студенти в УНСС.

Отзоваването се иска след проверка в МВнР, резултатите от която са предадени на прокуратурата, каза още министър Желева и опроверга "критикарите", според които се търси политическа разправа.

"Редица служители на МВнР са допуснали нарушения не само на изборното законодателство, но и на редица закони при провеждането на изборите от 5 юли", каза министърът. Поради тази причина предсрочно е прекратен мандатът на генералния консул в Истанбул Евегений Генев, за който не е нужен президентски указ. Николай Янкулов е с последно предупреждение за уволнение, дисциплинарни производства са образувани срещу Огнян Нинов и Силвия Нинова, но не са наложени наказания, посочи Румяна Желева, без да конкретизира къде и на какви позиции са тези служители.

Новината за оставката Младенов и очакваната оставка на Петков отложи подготвената от парламентарното мнозинство декларация, с която се настоява президентът да изпълни конституционните си правомощия и да освободи посланиците.

"Първанов, бъди мъж!"

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов коментира, че подавайки оставка, посланик Младенов, "който може да е извършил нарушение, достойно се опитва да защити президента, който фактически иска да не изпълни конституцията, т.е. той се опитва да му помогне", коментира Костов.

"Първанов бъди мъж!", призова лидерът на ДСБ. По думите му Първанов не трябва да се крие зад оставката на посланика на България в Турция.

"Виждаме много сериозен аргумент за импийчмънт на президента Георги Първанов, ако той си присвои правото на преценка, а не по конституция да назначава посланици", посочи още Костов.

Той допълни, че конституцията категорично задължава президента да назначи и освободи от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства по предложение на Министерския съвет и не му е дадена възможност за преценка.

"Слуховете твърдят, че посланиците са били посъветвани от хора в президентството да си подадат оставките, за да се "измъкне" президентът от тежката ситуация, в която е поставен", каза депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров. Според него обаче президентът не е нарушил конституцията, като не е отзовал посланиците в Анкара и във Вашингтон, и това не е достатъчна причина за искане на импийчмънт.

Гяуров допълни, че това е аргумент, който заедно с други аргументи може да доведе до процедурата по отстраняване на държавния глава, която СДС ще подкрепи.

Декларацията за отзоваването на двамата посланици, макар и неразглеждана и негласувана от парламента, свърши своята работа, коментира Димо Гяуров. Според него искането за импийчмънт на президента е постигнало задачата да се постигне обща воля на мнозинството в Народното събрание и по отношение на отзоваването на Младенов и Петков.

И Синята коалиция иска отзоваване на Кючуков, Желева отказва

Лидерът на ДСБ Иван Костов най-сериозният нарушител при гласуването в чужбина тепърва ще излезе и това е посланикът във Великобритания Любомир Кючуков.

"Той беше изпълняващ длъжността министър на външните работи и той организира изборите (зад граница -бел.ред.). Аз съм убеден, че комисията, която прави проверка, ще посочи точно него като основен виновник за организационното опорочаване на процеса. Ние очакваме правителството да го предложи за освобождаване", каза Костов. По-рано с такова искане излезе и партия РЗС.

Министър Румяна Желева обаче отново повтори, че в момента няма основания Кючуков, който беше "сивият кардинал" на Първанов в МВнР, да бъде отзован от Лондон за изборни нарушения. По думите на Желева цялата хронология трябва да се проследи много внимателно и не е толкова лесно да се каже "този е виновен, онзи е виновен".

БСП застъпи позицията на президента, че посланиците в Турция и САЩ са дискредитирани заради скандала. Мнозинството нямаше търпение да изчака резултатите от проверката на парламентарната комисия, която разследва данните и започване на дисциплинарно производство от страна на външния министър Желева, коментира Мая Манолова от БСП.

Нормална практика е МВнР да изложи своите основания и мотиви писмено на държавния глава и да ги представи по надлежния ред, за да може Георги Първанов да направи своето решение мотивирано, а не да бъде поставян в ситуация на обикновен администратор на решенията на МС, каза Манолова.

От своя страна министър Желева призова хората, "които се упражняват на гърба на случая с отзоваването на посланиците в Турция и в САЩ", и на гърба на МВнР, да престанат да го правят, тъй като това уронва престижа на дипломацията. Желева каза още, че през лятото ходила до резиденция "Евксиноград" да съгласува с президента политическите назначения и че при желание от негова страна може да го направи пак.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?