Посланиците на ЕС в Брюксел са одобрили финансовата рамка за България

Комитетът на представителите на 15-те страни членки на ЕС в Брюксел е одобрил финансовата рамка за България и Румъния, предложена от Европейската комисия, съобщи финансовият министър Милен Велчев. По думите му, това е станало в края на миналата седмица.

Велчев очаква в края на тази седмица, на срещата на високо равнище на ЕС на 25 и 26 март, параметрите на финансовата рамка да бъдат утвърдени окончателно и Брюксел да започне преговорите с България.

По думите на финансовия министър, одобрението на ЕС-представителите означава, че нито една от страните членки няма възражения срещу финансовото предложение на Еврокомисията за средствата, които ще се отпуснат на България и Румъния в първите три години след присъединяването им към съюза. В съответствие с тези предложения, България и Румъния трябва да получат около 9 милиарда евро от структурните фондове.

В средата на миналата седмица, пред Би Би Си еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген изрази съмнение, че преговорите за бюджетната рамка за България ще могат да бъдат завършени до края на лятото, тъй като страните-членки все още не са отговорили на предложенията за нов бюджет на съюза за периода 2007 - 2013 година. Приключването на преговорите с ЕС до края на мандата на тази Еврокомисия - тоест най-късно до септември т.г., е една от стратегическите цели на българското правителство.

Пред БНР Велчев заяви, че очаква бързи и ефективни преговори по финансовите глави "Бюджет", "Регионална политика" и "Земеделие". Трябва да имаме предвид, че разполагаме с един кратък срок и не бива да завишаваме своите очаквания за това, което може да постигнем в процеса на преговорите, каза финансовият министър и напомни, че нито една от първите 10 кандидатки не е успяла съществено да промени финансовата си рамка.

Според Велчев най-важното за България е да не отлага края на преговорите и да ги приключи в оставащите месеци със сегашната Еврокомисия. Той напомни, че от България зависи до каква степен ще усвои изцяло предоставените от Брюксел средства, затова не трябва да спират усилията за подобряването на административния капацитет.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?