Посланиците на САЩ и Франция поискаха фундаментална съдебна реформа

Посланиците Марси Рийс и Ксавие дьо Кабан преди началото на днешната конференция, сн. БГНЕС

Посланиците на САЩ и Франция отправиха призив към управляващите да предприемат конкретни стъпки за извършването на фундаментална съдебна реформа. Дипломатите Марси Рийс и Ксавие дьо Кабан за пореден път настояха България да гарантира върховенството на закона и независимостта на своите магистрати. Те подкрепиха инициативата за съдебна реформа, предприета от правосъдния министър Христо Иванов, но напомниха, че властите трябва да осигурят и прилагането на новото законодателство.

“България е изправена пред - да използвам думите на Мартин Лутър Кинг младши – “суровата неотложност на настоящия момент“ да укрепи върховенството на закона и да се пребори с корупцията“, каза посланикът на САЩ в своето встъпително слово по време на конференцията за проблемите на съдебната реформа, организирана от Американската търговска камара.

Марси Рийс допълни, че е “окуражена“ от предложената стратегия за съдебната реформа, която включва и промени в конституцията, но напомни, че управляващите трябва да поемат и “истински ангажимент“ за промени.

“Това, което имам предвид, е да се изгради съдебна система, на която може да се има доверие, не е ангажирана политически, не действа избирателно и произволно и където справедливостта тържествува. Също така, имам предвид система, за която гражданите вярват, че се използва само за наказване на извършено престъпление, а не за получаване на финансова облага или за разчистване на политически сметки“, каза дипломатът.

Тя отбеляза, че е особено важно да има “активното преследване на корупцията във всички сфери на публичния живот“. “Ето защо, аз насърчавам да се осигури пълна ресурсна обезпеченост и истинска независимост от политическо влияние на звеното за борба с корупцията“, каза посланикът.

ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов засега се обявяват твърдо против създаването на независима прокуратура по румънски модел. Вместо това под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров бе създадено звено за разследване на корупция, което на този етап работи при почти пълна секретност.

“Проучванията показват, че българските граждани подкрепят ускоряването на реформите, а според 45% корупцията е основната пречка пред опитите за подобряване на статуквото. Има призиви за реформа и сред членовете на съдебната система, някои от които изразяват своята загриженост и чрез участието си в днешната дискусия. Чухме магистрати да настояват да има наказание за корупционни практики на управление на съдилища и членове на Висшия съдебен съвет публично да задават въпроса защо съветът не избра председател на софийския апелативен съд. Българските граждани ясно желаят фундаментална промяна, която отговаря на дълбоките проблеми и е осъществена в спешен порядък“, допълни Рийс.

Намалете парламентарната квота във ВСС

Още по-настоятелен в своя призив за реформа бе френският посланик Ксавие дьо Кабан. Той даде и няколко “приятелски“ съвета на българските власти за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС). Дипломатът говори за намаляване на политическата квота във ВСС, за да се намали и политическото влияние върху съдебната система.

Едновременно с това посланикът настоя за въвеждане на пряк избор на членовете на ВСС от магистратските квоти и прекратяване на практиките по командироване на съдии и прокурори. Според него командированите магистрати няма как да бъдат достатъчно независими при своята работа, защото не са сигурни за позициите си в системата.

“Реформирайте спокойно, но дълбоко. Така можете да сте сигурни, че механизмът за мониторинг ще отпадне скоро. Но по-важното е, че така ще спечелите доверието на българските граждани“, каза Ксавие дьо Кабан.

Френският посланик изигра важна роля през последните няколко месеца за мотивиране на властите в София да предприемат реални стъпки за реформа в съдебната власт. Той първи заговори за скандала “Белведере“, посочвайки как чрез българския съд може да се прави опит за кражба на собствеността върху две фирми, притежавани от френски инвеститор.

Делото “Белведере“ послужи като катализатор и доведе до смяната на цялото ръководството на Софийския градски съд, бунт на съдиите в София и до множество дисциплинарни производства срещу съдия Румяна Ченалова, която бе съдия по това дело. Сега Ченалова е и обвиняема. Срещу Ксавие дьо Кабан обаче имаше и множество гласове, че се меси недопустимо във вътрешните работи на България.

Дипломатът обясни в четвъртък, че съдебната система в България не е вътрешен въпрос само на България. “Със сигурност изказването ми (сегашното и за Белведере - бел.ред.) е легитимно. ЕС не е обикновена международна организация. Осигуряването на правовата държава и върховенството на закона е задължение за всички страни членки. Всеки закон, който се приеме в България става закон и във Франция, както и обратното. Това е съюз, който се основава на доверието“, каза посланикът.

Той даде за пример факта, че без осигуряването на върховенството на закона останалите държави от ЕС няма как да са сигурни какви граждани допускат на своята територия. Нито може да са сигурни дали парите, които идват са добити законно.

“Целта на съдебната реформа е да се осигури независимостта на магистратите. Магистратът е сам човек, следователно е сам, ако законът не го пази от външен натиск или от неговите ръководители“, каза дипломатът.

Задачата бе да се отвори дебатът

“Моята задача бе да се отвори дебатът за промени в съдебната система“, каза по време на конференцията правосъдният министър Христо Иванов. Той припомни, че съдебната реформа трябва да промени управленския модел в системата, да повиши нейната ефективност и да се въведе електронното правосъдие.

“Има нужда от повече легитимност във ВСС. Има нужда от включване на редовите магистрати в процеса по взимане на управленските решения“, каза той.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов говори за реформа на юридическото образование и за въвеждането на единен държавен изпит по право, който да важи за всички 11 университета, които издават дипломи за тази специалност. “Трябва да гарантираме качеството на кадрите, които постъпват в системата“, каза Панов.

Той подкрепи идеята за намаляване на политическата квота във ВСС, но обясни, че е против пълното ѝ премахване, защото това е необходима форма на взаимен контрол между властите.

Конституционният съдия Румен Ненков също отчете, че в сегашния си вид съдебната система е изключително удобна за изпълнителната власт и поиска това де се промени. Той настоя за повече публичност на съдебния процес, за да се премахне противоречивата съдебна практика.

Още по темата
Още от България