Посланиците на САЩ и Франция ще държат под око прокурорската проверка срещу "Протестна мрежа"

"Боряна Бецова каква ябълка е?", пита френският посланик

Марси Райс и Ксавие дьо Кабан. БГНЕС / колаж (Mediapool).

Посланиците на САЩ и Франция дадоха да се разбере, че ще следят с особено внимание действията на прокуратурата по повод проверките на активисти на "Протестна мрежа" и медии, финансирани с грантове от фондация "Америка за България". Реакцията на американското посолство бе разпространена в четвъртък чрез социалните мрежи, а посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан коментира в Twitter, намеквайки, че прокурорката, разпоредила проверката срещу "Протестна мрежа", може да е сред "гнилите ябълки" в съдебната система.

Междувременно "Протестна мрежа" (ПМ) изпрати на премиера Бойко Борисов писмо с редица въпроси, свързани с институционалния натиск срещу нейни активисти. Неформалната организация бе създадена през лятото на 2013 г. по време на гражданските протести срещу модела "КОЙ" и правителството "Орешарски", които ГЕРБ подкрепяше, но никога не зае ясна позиция за Делян Пеевски, олицетворяващ модела "КОЙ".

В обръщението, разпространено в четвъртък, се припомня, че с идването на власт на втория кабинет на ГЕРБ през ноември 2014 г. съвпадна и най-силната медийна и институционална атака срещу групата "Протестна мрежа" (ПМ).

Повод за писмото е разпоредената на НАП проверка от Софийска градска прокуратура срещу четирима от основните активисти на ПМ, които са получили от приходната агенция искания да предоставят документи за всички придобити доходи, имущество, отпуснати или взети кредити, както и получена безвъзмездна помощ под различни форми за последните 4 години.

По този повод посолството на САЩ излезе със следното изявление в социалните мрежи: "Ние сме информирани за течащите проверки срещу активисти на "Протестна мрежа" и медии, които са получили грантове от фондация "Америка за България". Фондацията е независима организация. Дейностите ѝ, свързани с предоставяне на грантове, са напълно прозрачни и достъпни за всеки чрез сайта на фондацията."

"Ние сме убедени, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото", се казва още в изявлението.

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан пък обръща внимание на странното "съвпадение", че данъчните проверки срещу авторите на сигнала до прокуратурата срещу Делян Пеевски са разпоредени от прокурор Боряна Бецова, която отказа да образува разследване срещу Пеевски.

Правейки препратка към знаменитото си изявлението си за "гнилите ябълки" в съдебната система по повод скандалния казус "Белведере", френският посланик намеква, че подобен случай може да има и в прокуратурата: "Боряна Бецова каква ябълка е?", попита риторично посланикът в Twitter.

Реакциите на американското посолство и на Ксавие Лапер дьо Кабан са неформални, тъй като са публикувани в социалните мрежи, но българските власти би трябвало да са наясно какво означават те, преведени от "дипломатически" език.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?