Посланиците на САЩ и Великобритания: Когато гласуват, българите да си спомнят за Украйна

В неделя, 25 май, българите ще упражнят демократичните си права, като гласуват в изборите за Европейски пaрламент. Когато влязат в кабините за гласуване и упражнят своето общоприето и обичайно право на глас, нека си спомнят за народа на Украйна, се казва в съвместно изявление на посланиците на САЩ и Великобритания Марси Рийс и Джонатан Алън, публикувано във вестник "Труд".

Двамата припомнят, че по същото време, когато гласуват българите, избори ще се проведат и в Украйна. Техният призив към българите е, че: "Сега целият свят трябва да се обедини, за да гарантираме, че тази неделя на легитимните гласове на всички украинци, независимо на какъв език - украински, руски, български или татарски - ще бъде позволено да бъдат чути".

"Тези избори са историческа възможност за всички граждани на Украйна, живеещи на територията на цялата страна, независимо от етническия си произход, да се съберат, да упражнят правото си на глас и да изразят ангажираността си към едно по-добро бъдеще. Изборите и националният диалог са най-добрият маршрут към политическото изцеление на Украйна и противоотрова срещу тежките щети и насилието, посети от сепаратистите и техните поддръжници", се казва в позицията.

Двамата казва, че САЩ и Великобритания "подкрепят България и другите си демократични партньори по целия свят", а по същия начин стоят "рамо до рамо с народа на Украйна в неговия стремеж да реализира собствения си демократичен избор и да продължи напред".

"Украинското правителство предприема смели, конкретни стъпки, за да достигне до всички региони на страната чрез кръгли маси за диалог и национално единство и чрез предложения за конституционни реформи. Междувременно Русия продължава да сее напрежение и раздор в Украйна чрез заплашителното си военно присъствие по границата с Украйна и като подкрепя "референдумите", проведени в части от Източна Украйна на 11 май", припомнят двамата посланици.

Те напомнят, че "референдумите" са обявени за незаконни според украинското законодателство и са били явен опит за създаване на още по-голямо разделение в страната преди изборите на 25 май.

"Руската икономика вече усеща ефекта от това заклеймяване от страна на международната общност: кредитният рейтинг на Русия е само на стъпка от неинвестиционното ниво, капитали на стойност 51 милиарда долара са изтеглени от страната от началото на тази година, а руските държавни ценни книжа са спаднали до най-ниското ниво в Европа. Съветът за външни отношения постигна съгласие да се разширят критериите за санкциите, за да се включи по-голям кръг от лица и фирми, свързани със сепаратистки и нелегални дейности. Чрез санкциите на Русия се изпраща единно, категорично и ясно послание, че международната общност възприема сериозно настоящата ситуация и че имаме воля и способност да предприемаме все по-строги мерки в отговор на по-нататъшна руска агресия", заявяват посланик Рийс и посланик Алън.

"Ясно е, че ако Русия не поеме по пътя на деескалацията, цената, която ще трябва да заплати за това в дългосрочен план, ще се увеличи в условията на икономика, която вече се свива и понася щети поради масираното изтегляне на капитали", допълват те.

В позицията им се казва, че за разлика от руските лидери, САЩ и Великобритания, заедно с преобладаващата част от международната общност, подкрепят украинското правителство. Те допълват, че последните проверки са показали голямата готовност на украинците да дадат своя глас, а 93% от избирателните комисии функционират нормално.

"На наблюдателите на изборите, както и на чуждестранните и местни медии, е осигурен пълен достъп и те са свободни, без никаква цензура, да докладват за това, което виждат. Всяко усилие да бъде нарушен този демократичен процес ще се разглежда ясно като това, което представлява всъщност: отричане на правото на гражданите на Украйна да изразяват свободно политическата си воля", се казва в позицията на двамата посланици.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014