Посланиците ни в Турция и САЩ ще бъдат отзовани, но ще останат в МВнР

Посланиците ни в Турция и САЩ ще бъдат отзовани, но ще останат в МВнР

Външният министър Румяна Желева ще предложи на Министерския съвет посланиците в САЩ и Турция - Лъчезар Петков и Бранимир Младенов, да бъдат отзовани заради допуснати нарушения по време на организирането и провеждането на парламентарния вот. Желева съобщи във вторник, че и двамата ще останат на работа във външното министерство, защото били дипломати с много голям опит.

Мандатите на посланиците могат да се прекратят с президентски указ след решение на Министерския съвет, но до момента въпросът не е обсъждан с държавния глава, отбеляза Желева.

По думите ѝ с отзоваването на Петков, България изпраща "нормален" сигнал към САЩ.

"Те разбират какво се случва и че изборните нарушения занимават българското общество", отбеляза Желева.

Освен за нередности при организирането на изборния процес зад граница, Бранимир Младенов бе проверяван и заради това, че е кореспондирал директно с депутатите от парламентарната комисия по външна политика в нарушение на правилата на министерството.

Лъчезар Петков пък бе подложен на проверка за изчезването на документите от изборите, проведени в САЩ. Според неговите обяснения е възможно те да са били изхвърлени от чистачката.

Министър Желева съобщи още, че МВнР е преценило, че няма основания за предсрочното прекратяване на мандата на посланика ни в Лондон Любомир Кючуков. Според РЗС Кючуков в качеството си на и.д. министър на външните работи в предишното правителство е главният виновник за разкриването на огромния брой секции в Турция - 123, което е било правено и в открито противоречие с българското законодателство.

Желева отвори и още една тема – дали българите зад граница да могат да гласуват, което, според нея, трябва да бъде широко дискутирано с участието на широко обществено представителство - всички политически сили, неправителствения сектор и други. След това може да се пристъпи към решаването на този въпрос.

"След това, което видях в мисиите ни зад граница, начинът, по който е организирана и проведена цялата изборна процедура за парламентарните избори, мога да ви уверя, че вече нямам никакво съмнение, че България се нуждае от нов изборен кодекс", посочи Желева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?