Посланиците от ЕС поискаха напълно нов стил в прокуратурата

Посланиците на страните от ЕС са заявили пред Демократи за силна България (ДСБ) нуждата от съвършено нов стил в работата на българската прокуратура, съобщи в сряда депутатът от ДСБ Константин Димитров след среща на ръководството на партията с дипломатите.

“Посланиците ясно заявиха отговорността на новия главен прокурор в областта правосъдието и вътрешни работи, което може да помогне на България за по-добра оценка на България в доклада през май”, каза Димитров.

Евронаблюдателят от ДСБ Димитър Абаджиев предупреди, че ако Борис Велчев не покаже нов стил на работа, то има голяма вероятност дори и да влезем в Евросъюза, да се стигне до задействане на предпазни клаузи.

“Г-н Велчев трябва да действа безкомпромисно с престъпността, защото това е единственият начин да се избегне заплахата от налагане на предпазната клауза, свързана с непризнаването на българските съдебни решения, което ще ощети много нашите граждани и фирми”, каза още Абаджиев.

По думите на Константин Димитров посланиците от ЕС са запазили “силни резерви” към капацитета на управляващите да се справят с престъпността. Те са проявили и голям интерес по отношение на конституционните промени, свързани с правомощията на правосъдния министър, но са се въздържали от коментари.

В отговор на въпрос дали имат предварителна информация по напредъка на България в петте критични области, посланиците са съобщили пред ДСБ, че очакват излизането на доклада от партньорската проверка по глава “Правосъдие и вътрешен ред”, който до голяма степен ще е показателен и за доклада през май.

“Не съобщиха никаква информация и ни казаха “Рано е, изчакайте до май”. Ние ги уведомихме, че ДСБ държи България да стане член на ЕС от 1 януари 2007 година независимо че управляващите претърпяват провали в ключови сфери от управлението”, каза още Константин Димитров.

По време на срещата е бил обсъден и въпросът за членството на Турция в ЕС като от ДСБ са поискали процесът на приемането на южната ни съседка по никакъв начин да не се обвързва с приемането на България и Румъния.

 

Споделяне

Още от България