Посланиците в Турция и САЩ пред отзоваване

Външният министър Румяна Желева вероятно ще предложи на Министерския съвет дипломатите във Вашингтон и Анкара - Лъчезар Петков и Бранимир Младенов да бъдат отзовани.

В понеделник външният министър изслуша двамата дипломати за констатираните в двете страни нарушения на изборите за народни представители на 5 юли т. г., а Желева съобщи, че ще вземе крайното си решение за бъдещето им утре. От думите ѝ стана ясно обаче, че то ще е в посока отзоваване.

Отзоваването на посланици става с указ на президента. Желева каза обаче, че все още не е разговаряла с държавния глава по въпроса, но предстои да го направи след внасянето на предложението в кабинета.

Според закона за дипломатическата служба дипломатите могат да бъдат наказани, като бъдат понижени в ранг за период от една година или като предсрочно бъде прекратен задграничният им мандат. Само за второто наказание обаче се изисква и санкция на МС.

Освен за нередности при организирането на изборния процес зад граница, Бранимир Младенов се проверява и заради това, че е кореспондирал директно с депутатите от парламентарната комисия по външна политика в нарушение на правилата на министерството.

Лъчезар Петков пък бе проверяван за изчезването на документите за изборите в САЩ. Според неговите обяснения е възможно те да са изхвърлени от чистачката.

Споделяне

Още от България