Последен ден за подаване на данъчни декларации

Над 50% от всички декларации са изпратени по електронен път

Последен ден за подаване на данъчни декларации

Вторник е последният ден, в който може да се подаде данъчна декларация и да се заплати данъкът за довнасяне, припомнят от Националната агенция за приходите.

До полунощ може да се попълни онлайн данъчната декларация чрез персонален идентификационен код или чрез електронен подпис. Плащането на данъка за довнасяне също може да стане веднага с банкова карта, ако се използва тази функционалност на приложението. 

От НАП призовават да не се изчаква последния възможен момент, особено ако изберем все пак да подадем декларацията си на хартия в офис на НАП или по пощата - в такъв случай трябва да се въоръжим с търпение, особено ако предпочитаме да внесем документите към края на работния ден.

Плащането на данъка за довнасяне също трябва да стане днес, което означава че трябва да се съобразим с работното време на банките

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров каза пред БНР, че над 50% от всички декларации са изпратени по електронен път. Освен това, почти всички данъчни декларации вече са подадени. В този смисъл той не очаква днес да се образуват големи опашки пред офисите на агенцията.

”Около 600 хил. души в България вече имат персонални кодове и подаването на декларация може да се извърши от всяка точка на България или където празниците заварят хората“, посочи Бъчваров пред БНР.

Той припомни обаче, че освен данъчната декларация, до края на днешния ден трябва да бъде внесен и дължимият данък. Ако се отложи, се трупат лихви и е възможно да започне принудително събиране, предупреди говорителят на НАП. По думите му в случай на сгрешена декларация, еднократно до края на септември тя може да бъде коригирана.

”През 2020 г. ще можем да предложим предварително попълнени данъчни декларации, поне що се отнася до доходите от заплати, хонорари и граждански договори. В началото на 2020 г., когато работодателите подадат информацията, ние ще я заредим онлайн и всеки, който има електронен подпис или персонален код на НАП, ще види данъчната си декларация почти изцяло предварително попълнена. Ако няма други източници на доход или не иска да ползва някакъв вид данъчно облекчение, трябва да потвърди попълнената вече данъчна декларация“, обясни Росен Бъчваров.

По думите му за последните 10 години са направени около 20 хил. проверки на физически лица за съответствие на имущество и доходи.

Споделяне

Още от Бизнес