След "трагична" среща на финансовите министри

Последна надежда за Гърция – среща на "високо равнище" в понеделник

За ден гърците са изтеглили от банките 1 милиард евро

Гръцкият премиер Алексис Ципрас

Гърция продължава да бъде изправена пред реалната заплаха от фалит и напускане на зоната на единната европейска валута, последната надежда е свикана спешно в понеделник извънредна среща на държавните и правителствени ръководители на страните, използващи евро. Това стана ясно след като заседанието на Еврогрупата в Люксембург в четвъртък вечер завърши без никакво решение за Гърция.

"Никакво споразумение. Силен сигнал, изпратен на Гърция, да се ангажира сериозно с преговорите. Еврогрупата остава готова да се събере във всеки един момент", обобщи заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за еврото Валдис Домбровскис в Туитър.

Председателят на Еврогрупата, холандският министър на финансите Йерун Дейселблум, заяви, че все още е възможно да бъде постигнат компромис с Гърция. Затова обаче ще е необходимо Атина да представи всеобхватна програма за структурни реформи, подчерта той и изрази съжаление, че не е постигнат достатъчен напредък в преговорите.

Заседанието на финансовите министри на страните от еврозоната е продължило по-малко от един час и половина. Срещата бе определена като трагична от пожелал анонимност европейски източник, който отбеляза, че дори не е било отправено искане за продължаване на сегашната програма за оказване на финансова помощ на Гърция.

Еврогрупата ще се събере на среща на върха за Гърция в понеделник

Еврогрупата ще се събере на среща на върха за Гърция в понеделник, съобщи по-късно председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е свикал заседанието, защото "е време да обсъдим спешно ситуацията в Гърция на най-високо политическо равнище".

Туск е решил да събере държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната "в светлината на резултата от срещата на Еврогрупата днес (четвъртък – бел. ред.)".

Срещата на върха на държавите, приели еврото, ще започне в 19 ч. (20 ч. българско време )в понеделник в Брюксел.

"Еврогрупата е опасно близо до това да приеме излизане на Гърция от еврозоната"

Еврогрупата е опасно близо до това да приеме катастрофата - излизане на Гърция от еврозоната, предупреди снощи гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис след края на заседанието в Люксембург,

Варуфакис увери, че е представил на колегите си от еврозоната "всеобхватно предложение, което може, ако бъде прието, да разреши за кратък период от време гръцката криза веднъж и завинаги". Нашата инициатива включва автоматично ограничаване на бюджетния дефицит, отбеляза той.

Броени минути по-рано председателят на Еврогрупата, холандският министър на финансите Йерун Дейселблум, обаче заяви, че кредиторите все още очакват насрещни предложения от Гърция.

Атина и кредиторите трябва да постигнат споразумение през следващите три дни, така че то да бъде представено на лидерите от еврозоната на срещата им на върха в понеделник, каза високопоставен френски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова за "диалог с възрастни", предаде Франс прес.

От спешна необходимост е диалогът с Гърция да бъде възобновен, подчерта Лагард. Тя изрази увереност, че Европейският съюз може да се справи с риска от излизане на Атина от еврозоната, ако действа ефективно и навреме.

Гърция ще е в състояние на неплатежоспособност пред МВФ, ако не плати своето задължение към него с падеж на 30 юни, предупреди Лагард.


Гръцкият премиер Алексис Ципрас, който от вчера е на посещение в Русия, обаче продължава да вярва, че ще има решение на гръцката дългова криза, което ще позволи на страната да се завърне към растеж и да остане в еврозоната.

"Срещата на лидерите от еврозоната в понеделник е положително развитие по пътя към споразумение", посочи Ципрас в специално изявление. "Всички онези, които залагат на кризисни и страховити сценарии, ще бъдат оборени". Според Ципрас "ще има решение, основаващо се на уважение към правилата на ЕС и демокрацията, което ще позволи на Гърция да се завърне към растеж", запазвайки мястото си в еврозоната.

В четвъртък вечер под мотото "Искаме да останем в Европа" хиляди гърци се събраха в центъра на Атина, за да призоват гръцкото правителство да постигне сделка с международните кредитори на Гърция, което да гарантира оставане на страната в еврозоната. На митинга присъстваха симпатизанти на десноцентристки партии, и на левоцентристки партии, в това число и депутати.

Мнозина дойдоха със свирки и ги надуха в опит да накарат гръцките граждани да се събудят и да проумеят какви опасности ги грозят, ако настоящото правителство не успее да постигне споразумение с кредиторите и така да се стигне до излизане от еврозоната.

Протестът се състои малко след като друга демонстрация на представители на левицата призова гръцките преговарящи да запазят твърдата линия в преговорите с кредиторите.

ЕЦБ повиши тавана за спешно финансиране на гръцките банки

Европейската централна банка повиши за втори път тази седмица тавана на спешното финансиране на гръцките банки (ELA), посочи за АФП в петък гръцки банков източник, без да уточнява размера на увеличението.

Според източника "не е бил констатиран проблем с финансирането на гръцките банки" и "управителите се надяват на позитивен резултат" на срещата на върха на ЕС в понеделник в Брюксел.

Последното повишение на тавана на спешното финансиране на гръцките банки бе направено в сряда. Тогава ЕЦБ повиши с 1,1 милиарда евро тавана за спешно финансиране на гръцките банки до 84,1 милиарда евро.

За ден гърците са изтеглили над 1 милиард евро от банките

Гръцките вложители са изтеглили вчера над 1 милиард евро от банките само в рамките на един ден, заявиха трима високопоставени банкови служители, като уточниха, че темпът на теглене на пари от банките се е ускорил, след като преговорите между гръцкото правителство и кредиторите се провалиха през уикенда, съобщава в. "Катимерини".

За периода между понеделник и четвъртък от депозитите са били изтеглени около 3 милиарда евро, което представлява около 2,2 процента от общия обем на личните и корпоративни депозити, вложени в гръцки банки, според данни от края на април.

"Няма опашки или паника, тегленето се извършва спокойно и постепенно", заяви един от банкерите, цитиран от Ройтерс. "Това се дължи на безпокойства дали правителството ще постигне сделка с кредиторите на страната".

Централната банка отказа коментар, отбелязва "Катимерини".

"Цайт": Спасителната програма за Гърция ще бъде удължена до края на годината без МВФ

Кредиторите на Гърция планират да предложат удължаване на спасителната програма за страната до края на годината, но без участието на Международния валутен фонд (МВФ), твърди германският вестник "Цайт", цитиран от Ройтерс. Без да се позовава на източници той отбелязва, че оставащите 10 милиарда евро, предвидени за Атина по сегашната програма за банкова рекапитализация, трябва да бъдат използвани за изплащане на задълженията ѝ към Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ.

Говорител на германското правителство отказа коментар по темата.

Британски букмейкър отново приема залози за Грексит

Междувременно британският букмейкър Уилям Хил (William Hill) възобнови приемането на залози за това дали Гърция ще напусне еврозоната (т. нар. Грексит) до края на годината, предаде Ройтерс.

"Интересът към Грексит е толкова голям, че решихме да отворим отново залозите", заяви букмейкърският говорител Греъм Шарп. Букмейкърът предлага курс на залагане 9 към 4, че Гърция ще напусне валутния съюз тази година, което означава, че шансът е 31 процента. Залозите за оставане в зоната са 1 към 3 или 75 процента вероятност.

Когато по-рано тази година Уилям Хил спря да приема залози за Грексит залогът бе за шанс от 25 процента, припомня агенцията.

Обяснението на говорителя за възобновяване на залозите бе, че хората искат да си дават парите. Конкурентният букмейкър Пади пауър (Paddy Power) предлага 2 към 1 за Грексит или 33 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?