Последната сесия на НС започна с искане на ГЕРБ за избори час по-скоро

Последната сесия на НС започна с искане на ГЕРБ за избори час по-скоро

След три седмици ваканция депутатите се върнаха на работа. Очаквано наближаващите избори се превърнаха в акцент на политическия сблъсък при откриването на пленарната сесия, която се очертава да е последна на сегашния парламент.

ГЕРБ призова президента да насрочи изборите възможно най-рано, а БСП обяви, че времето на управляващите е изтекло и предстои промяна. ДПС определиха предстоящите избори като най-важните от 1989 г. насам, тъй като от тях зависи дали "ще се справим с вируса ГЕРБ".

Мандатът на 44-то Народно събрание изтича на 26 март, но по традиция депутатите излизат във ваканция за предизборната кампания.

Междувременно обаче управляващите трябва да внесат обещаните от тях промени и Закона за извънредното положение, с които да позволят безопасна възможност за гласуване на карантинираните. ГЕРБ отказват поисканите от извънпарламентарната опозиция промени в изборния закон, които да уредят гласуване по пощата, както и възможност за централизирано видеонблюдение при броенето на гласовете в края на изборния ден.

В същото време стана ясно, че главната грижа на ГЕРБ е да отхвърли "внушенията" за манипулиране на вота. След като заяви това преди ден на консултациите при президента, парламентарният председател Цвета Караянчева отправи същия призив и в сряда при откриването на сесията.

"Някои политици и политически сили отсега започнаха атака срещу честността на предстоящия вот. Призовавам всички по време на кампанията да избягваме внушения, че има опасност от манипулация на изборните резултати. Това само ще намали избирателната активност и ще постави под съмнение легитимността на всеки един от избраните в 45-ото Народно събрание", каза Караянчева.

Тя добави, че предстоящата предизборна кампания няма да прилича на никоя предишна заради коронавируса и защото това ще са "първите парламентарни избори, които ще бъдат организирани от правителството".

За първи път премиерът Борисов не подава оставка и изборите не се организират от служебно, а от редовното правителство.

Председателят на парламента добави, че още октомври е изпратила покана до европейските наблюдатели, за да "има спокойствие, че честността ще бъде гарантирана".

ГЕРБ: Радев да насрочи изборите час по-скоро 

"Призоваваме президентът Радев да вземе час по-скоро решение за изборите и да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да се подготвят", призова председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Въпроси като коя да бъде датата за провеждане на парламентарните избори за нас са незначителни. Те са важни само за онези, които през последната година отсъстваха от решаването на истински значимите проблеми пред обществото. В контекста на непредвидимостта на хода на епидемията в цяла Европа разумното решение е изборите да бъдат проведени възможно най-рано, за да се гарантира, че страната ще има работещ парламент в ситуация, в която трябва да се вземат важни решения", призова тя.

Дариткова припомни летните протести с искания за оставката на правителството, както и че Радев е призовал парламентът да се саморазпусне. "Днес ние сме убедени, че постъпихме правилно, като не се съобразихме с неговите призиви, чиято несъстоятелност днес е видима за всички (...) Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция по-отговорни", каза тя.

"В края на мандата ГЕРБ са готови да приемат оценката на българските избиратели", завърши Дариткова.

БСП: Ще има промяна след изборите

"Времето ви изтече. Знаем, че след изборите ще има промяна", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

"За тези 4 години, уважаеми управляващи, вие продължихте да развивате две паралелни Българии – една телевизионна и една реална. От екраните чухме, че сме държавата с най-нисък дефицит в Европа. Но реалната държава оставяте с 40 млрд. дълг. С факта, че сме най-бедни в Европа и с най-големи неравенства. Вашата е държава с рекордни инвестиции в производство, в заводи, които се откриват всеки ден и работни места. Другата, реалната, завърши 2020 г. с 380 000 нови безработни", заяви тя.

"Искаме отчет на правителството в какво състояние остава България. Не онзи телевизионния отчет, а истинския. Ние ще го направим и ще търсим отговорност. Пропиляхте последните 11 години за България, не можем да ви позволим да пропилеете и следващите 11", каза Нинова.

Тя избори приоритетите на БСП: здравеопазване, образование, данъчна политика, преизчисляване на всички пенсии, социални мерки, екология, земеделие.

"Можем да изградим модерна България. Смятам, че изборите ще сложат началото на това. Не просто една партия да смени друга. Ново начало за промяна на модела. Ние ще работим за честни и прозрачни избори", декларира Нинова.

ДПС: От изборите зависи дали ще се справим с вируса ГЕРБ

"С тази сесия ще затворим страницата на един период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство. Подходът с изпълнението на бюджета за миналата година цели предварително гарантирана служебна победа на управляващите, но същите може да останат доста изненадани от изборните резултати и от оценката на избирателите, които много добре осъзнават дълбоката разлика между медийно афишираните успехи и реалността", заяви в словото си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Кризите се задълбочават, междуинституционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата е тотално разрушено, напрежението в обществото расте. Като включим и Covid кризата, трябва да подчертаем, че тя направи по-видимо истинското положение на нещата, особено в нереформираната здравна система", подчерта той.

"От тези избори зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Ако ползваме терминологията на Covid кризата, как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България", заяви Карадайъ и декларира, че ДПС ще продължи да изпълнява мисията си за "гарантиране на правата на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, за развитие на икономиката".  

"Обединени патриоти" обявиха в декларацията си, че няма да позволят промяна на изборното законодателство в последния момент. 

От "Воля" заявиха, че няма значение коя ще бъде датата за изборите и че те имат готови управленски решения.

Групата на независимите депутати поиска безплатен достъп до националните медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?