Последната възможност за узаконяване на строежи изтича във вторник

Всички граждани и фирми, които имат незаконен строеж от преди 25 юли 2003 г. все още имат възможност да го легализират, напомни Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) в четвъртък.

Срокът за подаването на документи в общината или в района по адрес на строежа изтича във вторник на 26 ноември 2013 г. Незаконните постройки, за които няма внесени заявления, след този срок ще бъдат премахнати.

Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) строежи са всички надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, укрепителни, възстановителни работи, консервация, реставрация и реконструкция.

Строежи са и поставянето на огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройство със и без промяна на предназначението.

Десет са основанията за обявяване на един строеж за незаконен съгласно ЗУТ. Най-популярните са да е построен без разрешение за строеж или в нарушение на действащия подробен устройствен план.

Стотици хиляди са незаконните строежи у нас. Още правителството на Симеон Саксобругготски обяви война на незаконните строежи, но не успя да се справи с проблема. Кабинетът на ГЕРБ начело с тогавашния министър на регионалното развитие и настоящ президент Росен Плевнелиев също тръгна да премахва множеството изградени селища като на мушката му попаднаха първо т.нар. митничарското "весело село" край язовир Ивайловград, рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас и малки вилички край язовир Искър. Акцията продължи безшумно и със спорен успех при министър Лиляна Павлова.

На практика почти всички ромски махали в градовете са незаконни и съгласно ЗУТ подрежат на събаряне. Другият проблем са обособили се през годините рибарски селища като "Ченгене скеле".

С мотива да не бъде съборено единственото жилище на хората и те да останат на улицата в началото на този парламент депутатът от БСП Димчо Михалевски внесе искане за налагане на мораториум върху събарянето на незаконните строежи. Предложението му обаче така и не стигна до гласуване в пленарна зала. Срещу него се обявиха както депутати, така и редица обществени организации заради подозренията, че мораториумът има за цел да спаси незаконните постройки на богаташи.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?