Последната версия на Борисов: Бойкотирахме НС от солидарност с протестите

Ние излязохме от парламента, не за да не работим, а за да сме съпричастни с хилядите, които протестират, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в понеделник докато съобщаваше, че връща депутатите си в Народното събрание (НС) заради несъгласие с актуализацията на бюджета, одобрена минути по-рано от правителството.

Това е поредната версия на Бойко Борисов в опитите му да обясни защо депутатите от ГЕРБ не ходят на работа. Тя съвпадна с 38-я ден на гражданските антиправителствени протести, които междувременно се обявиха срещу бюджетната актуализация.

На 6 юни Борисов каза, че партията му ще бойкотира парламента, защото е първа политическа сила, а заради коалицията между БСП и ДПС никой не я зачита като такава и не се съобразява с нея. Лидерът на ГЕРБ обясни, че е обиден, защото партията му не е получила подобаващо представителство в парламентарните комисии, а преди това в ръководството на НС (там няма представители на ГЕРБ).

Друго обяснение на Борисов беше, че домът му в Банкя е обсаден от протестиращи срещу него (малка организирана група, отразявана редовно единствено по ТВ7) и трудно може да излезе от там. В същото време даде да се разбере, че не гледа сериозно на тези акции: “Висок и глупав човек плаща протестите пред дома ми. Тези хора идват по списъци. Какво да ги коментирам?"

"Има нещо недопустимо – в демократична и правова държава, всяка сутрин домът на човек да е обсаден от хора и телевизионни камери, да има преки включвания и да се нарушава личният живот на човек. Отделно самият парламент е обсаден и достъпът е труден, в кръга на шегата", каза Борисов на 28 юни.

На 5 юли заяви, че ГЕРБ няма да се върне в парламента, докато вътре вилнеят въоръжените щурмоваци на "Атака".

"Това правителство и този парламент загубиха доверието на хората, на посланици от Европейския съюз, на синдикатите, на президента, на всички. В парламент, в който ходят въоръжени хора под погледа на председателя му, няма какво да правим", каза тогава Борисов.

“ГЕРБ напусна Народното събрание, защото всекидневно бяхме подлагани на различни провокации, целящи да предизвикат скандал в парламента... В парламента провокациите срещу нас минаха всякакви граници, от "Атака" наричаха бившия ни министър на транспорта “мръсен мангал“, заплашваха бившата ни здравна министърка, дори на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Волен Сидеров ме провокираше лично с различни обиди. И комунистите толерираха това безучастно и ги пуснаха да влизат в парламента с пистолети и палки“, каза Борисов на 8 юли.

Няколко дни по-късно той информира ръководството на германската фондация "Конрад Аденауер", която подпомага партията му, че депутатите не ГЕРБ ще отидат на работа само ако има конкретна дата за предсрочни избори и в дневния ред на НС бъде включена точка за промените в изборното законодателство.

Мина време и към тези условия Борисов добави и искането си за свикване на Велико Народно събрание.

В контекста на всички тези обяснения Борисов протегна, някак между другото, ръка за помирение с БСП и ДПС като призова за компромис по основните национални приоритети. Това се случи на 13 юли, когато заряза намерението да иска вот на недоверие към кабинета и заговори дори за нов експертен кабинет в това НС, като преди това бъдат насрочени нови избори. ДПС обаче категорично отказаха дори да обсъждат друго правителство в рамките на 42-то НС, а след тях и БСП заявиха, че няма да приемат ултиматуми.
Иначе и БСП, и ДПС отдавна настояват ГЕРБ да се върнат в парламента, най-вече заради критиките на ЕС, че правителството им зависи от националистическата партия "Атака". Присъствието на ГЕРБ като опозиция ще гарантира, че кворумът, необходим за всяко заседание на НС, няма да зависи единствено от хората на Волен Сидеров, както е в в момента.

В най-новата си позиция, изразена в понеделник, Бойко Борисов съобщи, че е оттеглил предложението си за компромис с БСП и ДПС.

"Веднага предсрочни избори, защото това нелегитимно управление, този нелегитимен парламент, ще доведат до събитията от жанвиденовото време. Не, че ме радва това", изтъкна Борисов.

Фактът, че депутатите от ГЕРБ се връщат в парламента да гласуват срещу планираната актуализация на бюджета, ще им даде допълни аргументи да заклеймят сегашното управление като нова тройна коалиция, тъй като евентуалното президентско вето върху закона трябва да бъде отхвърлено с мнозинство от 121 гласа, а БСП и ДПС имат само 120 и "Атака" ще трябва отново да спасява правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?