Последните думи на Хашоги са били "Не мога да дишам"

Джамал Хашоги

Последните думи на саудитския журналист Джамал Хашоги са били "Не мога да дишам". Това съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на източник, информиран за хода на разследването на убийството на журналиста в саудитското консулство в Истанбул.

Източникът, който е прочел преведения транскрипт на аудиозаписа, документиращ последните мъчителни моменти на Хашоги, казва, че убийството на журналиста на 2 октомври, е било предварително обмислен план. Хашоги се е борил с група мъже, които са били решени да го убият. Последните му думи са били "Не мога да дишам".

После в транскрипта от записа се отбелязва, че са се чували звуци от разчленяването на трупа на Хашоги и че предполагаемите извършители на убийството са били посъветвани да слушат музика, за да попречат на звука да се чува ясно.

Според източника, транскриптът навежда на мисълта, че убийците на Хашоги периодично са звънели по телефона, за да докладват как напредват нещата. Турски представители смятат, че обажданията са били до високопоставени фигури в Рияд.

Някои от детайлите в транскрипта, видени от източника на Си Ен Ен, са споменавани и в предишни информации за съдържанието на записа. Но това е най-пълното досега публикуване на съдържанието на транскрипта от аудиозаписа.

Разкритията ще увеличат натиска върху администрацията на Тръмп, която е решена да направи разграничение между саудитския престолонаследник и убийството. Тръмп вече влезе в противоречие с ЦРУ, което, според източници, заключило, че саудитският принц Мохамед бин Салман лично наредил убийството.

Разкритията освен това заплашват да подкопаят ключова точка от първоначалното саудитско обяснение за смъртта на Хашоги, а именно, че това е била извършена тайно операция, в която нещата са се объркали.

Оригиналният транскрипт от аудиозаписа беше подготвен от турските разузнавателни служби. Турските представители така и не казаха как са се сдобили с аудиозаписа. Транскриптът е бил преведен, преди да бъде споделен с други разузнавателни служби. Източникът на Си Ен Ен е прочел преведена версия и е бил информиран за хода на разследването.

Турция се кани да предаде делото на международни институции

Турция е готова при необходимост да предаде делото за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги за разглеждане от международни институции. Това е заявил министърът на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл, цитиран от телевизия "Хабер тюрк".

"Ние сме провели както техническа, така и юридическа подготовка. Така че при наличие на съответно решение, делото ще бъде предадено на международни съдебни институции. Това е жестоко убийство, което трябва да бъде разкрито, без в никакъв случай да се правят опити за замитане на делото", е казал министърът. Той е добавил, че Рияд "трябва да действа конструктивно, но Анкара не вижда такова поведение от негова страна".

Гюл е критикувал позицията на саудитските власти по въпроса за сътрудничеството с Турция в разследването и предаването на Анкара на заподозрените поданици на кралството. "Ние отново и настоятелно поставяме пред саудитската страна въпроса за предаването им. Ако искате да бъде изяснено всичко по това дело, трябва да има сътрудничество. Засега на турските искания отговорът е мълчание от саудитска страна", е казал турският министър. Той е казал още, че Турция "ще се опита да постигне /предаването на заподозрените саудитци/ с помощта на международната общност."

На 5 декември турски съд издаде заповед за арест на бившия заместник-ръководител на службата за външно разузнаване на Саудитска Арабия генерал Ахмед ал Асири и на бившия съветник на саудитския престолонаследник Сауд ал Кахтани, които са заподозрени за съпричастност към убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. По информация на вестник "Йени шафак" истанбулският углавен съд в края на ноември е издал задочна заповед за арест на 15 саудитци, обвинени за убийството на Хашоги и Анкара е отправила към Рияд искане за екстрадицията им. В същото време министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр каза в неделя, че страната му "няма да предава на Турция свои поданици", но и че "няма да крие нищо".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят