Последните две оцелели животни от зоопарка в Мосул получиха помощ

Мечка и лъв, които са последните оцелели животни от зоопарка в Мосул, преживели бомбардировките в града, получиха помощ от "Четири лапи", съобщиха от международната организация.

Неин екип за бързо реагиране, воден от д-р Амир Кхалил, е успял да влезе във вторник призори в почти напълно разрушената зоологическа градина, която в последните три месеца зоопаркът се оказа на фронтовата линия на военните действия между Ислямска държава и армията на Ирак.

И двете животни в празния зоопарк са в изключително тежко състояние вследствие на глада, стреса и липсата на грижи. Веднага е организирана полева лечебница за оказване на първа помощ за животните, осигурена е доставка на качествена храна, а клетките са почистени от отломките и обезопасени, информира "Четири лапи".

Тя е единствената организация за защита на животните, която получава достъп до Мосул, в чиито покрайнини все още се водят престрелки. Доставените от нея храна и медикаменти за лъва и мечката ще стигнат за около месец и ще бъдат раздавани от местни доброволци.

Преди началото на конфликта, в зоопарка в Мосул е имало около 40 животни. По време на бомбардировка много от тях намират смъртта си, а други успяват да избягат от разрушените клетки. Много от преживелите бомбардировките животни не оцеляват дълго и стават плячка на изгладнели хищници или умират от глад.

От "Четири лапи" не за първи път помагат на животни в зоопаркове в зони на военни конфликти. В периода 2014 – 2016 г. организацията осигери помощ и евакуация на животни от няколко зоопарка в Ивицата Газа.

Споделяне

Още от Свят