Последните джихадисти от "Ислямска държава" са притиснати на 1 кв. км. в Сирия

Последните джихадисти от "Ислямска държава" са притиснати на 1 кв. км. в Сирия

Стотици джихадисти от групировката "Ислямска държава" са притиснати вече на територия, малко по-голяма от квадратен километър в Източна Сирия, съобщи за Франс прес говорител на арабско-кюрдската коалиция, продължаваща настъплението си срещу зоната.

В последните дни ултрарадикалната групировката използва жени камикадзета за самоубийствени атаки, уточни Аднан Африн, говорител на операцията, предприета от Сирийските демократични сили (СДС) в провинция Дейр аз Зур. "Водят се ожесточени боеве", допълни той.

Подкрепяни от оглавена от САЩ международна коалиция, бойците от СДС започнаха в събота заключителната си офанзива срещу контролираната от джихадистите зона, която обхваща част от село Багуз, съвсем близо до границата с Ирак.

"Оказва се силен отпор", каза Африн, след като в последните дни джихадистите започнаха контраатака, принудила СДС да отстъпва.

Площта беше към 700 кв. м, а сега е квадратен километър с къщи и лагер в южната част на Багуз, обясни говорителят. Не разполагаме с точни цифри, но според нас там има около хиляда джихадисти - мъже и жени, допълни той.

ИД е на последни издихания, а нейни бойци се смесват с цивилното население, за да се скрият, каза директорът на неправителствения Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман, цитиран от ДПА. Сега те са обкръжени в лагери на земеделска земя в източния бряг на река Ефрат, уточни той.

Терористите от "Ислямска държава" (ИД) са избили 15 свои бойци заради желанието им да се предадат, съобщават медии в Белгия.

Уточнява се, че сред убитите има двама белгийци, деветима французи, двама германци, един руснак и един египтянин. Самоличността на убитите засега остава неизяснена.

Според информацията избиването на войниците е станало в район от един квадратен километър на границата между Сирия и Ирак, където се водят последните боеве с ИД. Настъплението се бавело заради това, че терористите използвали деца за жив щит. Вчера е била дадена последна възможност в срок от 24 часа терористите да се предадат.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят