Последните преговори за ядрената програма на Иран били по-конструктивни

Иранският външен министър Али Акбар Салехи

Ядрените преговори между Иран и световните сили тази седмица бяха по-конструктивни и положителни от обсъжданията в миналото, но на срещата през април ще стане ясно дали Техеран е готов да води сериозен диалог, заяви западен дипломат, цитиран от Ройтерс.

Дипломатът се изказа по-оптимистично от други западни служители за преговорите в Казахстан, намеквайки, че е възможен дипломатически напредък по въпроса за ядрената програма на Иран.

"Този път преговорите бяха по-конструктивни и по-положителни от предишни срещи, защото фокусът наистина беше върху предложенията на масата", каза дипломатът, пожелал анонимност.

Иранският външен министър Али Акбар Салехи също беше оптимистично настроен, като заяви, че преговорите между Иран и световните сили са достигнали "повратна точка" тази седмица.

"Определям това като важен момент. То е повратна точка в преговорите", заяви той в интервю за австрийската държавна радиотелевизионна компания.

"Ние вървим към цели, които ще задоволят и двете страни. Аз съм доста оптимистично настроен и обнадежден", каза той във Виена, където пристигна за конференция на ООН.

Салехи не даде подробности за разговорите в Казахстан, но по думите му фактът, че обсъжданията ще бъдат възобновени след месец, показва, че процесът се придвижва напред.

На последните преговори шестте световни сили - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия - предложиха леко облекчаване на санкциите срещу Иран, в замяна на което Техеран да ограничи най-спорните си ядрени дейности.

Двете страни се споразумяха да проведат преговори на експертно ниво в Истанбул на 18 март за обсъждане на предложенията и да се срещнат отново в Алмати на 5-6 април за политически дискусии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят