Последните руски миротовроци напуснаха Балканите

Последните руски войници от състава на международните мироопазващи сили днес напусна Балканите, след като приключи изтеглянето на руските миротворци от контингента в Косово и Босна и Херцеговина, съобщи ИТАР-ТАСС.

Днес сутринта от летището в Слатина край Прищина излетя и последният самолет на руската воено-транспортна авиация с 50 войници, офицери и техника.

Руските миротворци пребиваваха в Косово от лятото на 1999 г. и в продължение на четири години участваха в операции под командването на НАТО по поддръжката на мира и по предотвратяването на стълкновения между албанци и сърби в провинцията.

В началото на май президентът на Русия взе решение за изтегляне на руските миротворци от Балканите до 1 август тази година. През юни приключи изтеглянето на 320 руски военнослужещи от Босна и Херцеговина, а до днес 650 войници и офицери напуснаха Косово.

По този повод косовският премиер Байрам Реджепи изрази надежда, че Русия като страна с голямо влияние в света и като постоянен член на Съвета за сигурностг ще продължи да играе конструктивна роля при решаване на проблемите на Балканите.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?