Последният аржентински диктатор е осъден на 25 години затвор

Последният аржентински диктатор Рейналдо Биньоне бе осъден на 25 години затвор, съобщиха световните агенции в сряда.

82-годишният генерал от запаса бе признат за виновен по обвинения в прилагане на мъчения, убийства и отвличания по общо 56 случая във военната база "Кампо де Майо", в предградие на столицата Буенос Айрес, в периода 1978-1979 г., когато той е вторият човек в управляващата военна хунта. Впоследствие Биньоне става последният лидер на диктаторския режим в страната между 1976 и 1983 г.

На по 25 години затвор бяха осъдени и други двама генерали от запаса - 83-годишният Сантяго Омар Риверос и 84-годишният Фернандо Верплатсен.

По официални данни през периода на военния режим в Аржентина са изчезнали безследно 18 хиляди души, отбелязва ИТАР-ТАСС. Според правозащитници истинският брой на жертвите надхвърля 30 хиляди.

Между 1985 и 1987 г. в Аржентина бяха приети закони, които освободиха военните от отговорност за престъпленията, извършени по време на управлението на хунтата.

През юни 2005 г. Върховният съд обаче обяви тези нормативни актове за противоконституционни, с което даде зелена светлина за завеждане на процеси срещу представители на бившия режим.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?