Последният соцкмет на Варна отново пое града преди изборите

Председател на общинския съвет стана съветник от близката до "Химимпорт" партия "Нашия град"

Богдан Караденчев ще е временно изпълняващ длъжността кмет на община Варна до изборите, реши в понеделник на извънредна сесия местният общински съвет. Владимир Тонев от близката до "Химимпорт" партия "Нашия град" бе потвърден за временен председател на градския парламент. Той заема поста от две седмици, след като Иван Портних (ГЕРБ) се закле като депутат.

 

Общо 26 съветници гласуваха "за" двете кандидатури от ГЕРБ и "Нашия град".

 

Караденчев досега беше районен кмет на "Аспарухово" и е известен като последния назначен по времето на комунизма кмет на града. Той е избран от Политбюро на 23 декември 1985 г., а оставката му е приета през 1990 г.

 

Караденчев бе назначен за временен кмет до изборите от досегашния временен кмет на Варна доц. Христо Бозов, който вече е в предизборна кампания и не може да заема поста.

 

Преди гласуването съветникът от ГЕРБ Тодор Балабанов коментира, че групата на ГЕРБ подкрепя кандидатурата на Караденчев, тъй като той е консенсусен вариант. Владимир Тонев от "Нашия град", който малко по-късно получи ръководна позиция и за себе си, също обясни, че Караденчев е добрият избор за града.

 

"Убеден съм, че Караденчев знае как да управлява Варна”, каза лидерът на “Нашият град”.

Богдан Караденчев положи клетва, благодари за доверието и каза, че трябва да се осигурят условия за спокойни предсрочни избори. Кандидатурата на Владимир Тонев бе предложена от бившия лидер на ДПС във Варна Янко Станев. Той аргументира предложението си с това, че заради липсата на политическа воля и добронамереност най-добрият вариант е общинският съвет да се ръководи от човекa, който досега е заемал временно поста.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?