Последният участък от “Тракия“ ще бъде пуснат между 12 и 15 юли

За рехабилитация на старото трасе са нужни 70 млн. лв.

Заешка ограда и 0.1 процента строителни работи делят магистрала "Тракия" от пуска, сн. БГНЕС

Срокът за пускането на автомагистрала "Тракия" по договор е 15 юли и нямам никакви притеснения за пускането на автомагистралата в експлоатация в срок. Това заяви пред журналисти председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров в сряда, когато бяха отворени ценовите оферти за слагане на химически тоалетни в участъка Стара Загора-Бургас от трасето на аутобана.

 

По думите му 99.9% от строителните работи по последния участък от магистралата – от Зимница до Карнобат, са извършени, не е поставена и заешка ограда.

 

"Нямаме притеснения и към 8 юли всички работи по магистралата трябва да бъдат приключени. Дали магистралата ще е пусната на 12 или 15 юли, зависи от държавно-приемателната комисия. Министерството няма да забави и един ден пускането на магистралата след подписване на решението за пускане", заяви Лазаров.

 

"Към понеделник основният пакет ще е готов и ще бъде внесен към ДНСК. Платили сме държавната такса", каза още Лазаров.

 

Той посочи още, че за рехабилитация на старата част на магистралата ще са нужни около 70 млн. лв. за всички обекти – при Пазарджик и Пловдив и 9 км след Нови Хан-възела в София.

 

Лазаров обясни, че на всеки пътен възел от новия участък на магистралата ще бъдат сложени знаци, които да оказват каква дистанция има до съответната бензиностанция, след като никой не прояви интерес да строи бензиностанции на самото трасе на “Тракия“.

 

Затова пътната агенция обяви поръчка за инсталиране на химически тоалетни, тъй като след пускането на последния участък от пътя няма да има нито бензиностанции, нито тоалетни или заведения повече от 100 км. В конкурса се явиха хасковската компания "Ти енд Джи Мастер Клиин" и софийската "Ековеце", чиито ценови оферти бяха отворени в сряда

 

"Днешната процедура е неспецифична за пътната агенция. Държавното строителство на магистрали изпревари частните инициативи. Трябва да се съобразим на минимум да подобрим битовите условия за пътуващите от гледна точка на това да има къде да спрат при естествени нужди", заяви Лазаров.

 

"Ти енд Джи Мастер Клиин" предлага да инсталира 44 тоалетни срещу 134 864 лв. без ДДС и месечен наем от 5619 лв. без ДДС. Предложението на “Ековеце“ е за 149 999 лв. без ДДС, а месечният наем е 6249 лв. без ДДС.

 

Надявам се ако няма обжалване, след сключване на договора, до 10 дни тоалетните да са факт и във втората половина на месеца те да са разположени и да се поддържат по трасето на последните 4 лота, коментира Лазаров.

 

Той каза още, че участъкът от автомагистрала “Хемус” от Шумен - Белокопитово ще бъде пуснат между 25 и 27 юли. През юли ще бъде завършен и първият лот от автомагистрала “Струма” в участъка Долна Диканя – Дупница. “Финализираме видовете работи, очакваме в много близко обозримо бъдеще да се случи пускането на този участък, до дни след пускането на магистрала “Тракия”, председателят на управата на АПИ.

 

Във връзката на Софийския околовръстен път с магистрала “Хемус” има участък от 200 метра, който още не е изграден, така че там пускането ще бъде през август, обясни Лазар Лазаров.

 

“Търсим среща с археологическата гилдия, за да ни посочат изпълнител, който да приключи работата по магистрала „Марица”, добави той.

 

“Във връзка с обхода на Габрово, се срещнахме с еколозите. Те са убедени, че трасето ще наруши екологичните норми. Ние имаме достатъчно мерки в проекта и оценката за въздействие върху околната среда така, че да щади околната среда. Споразумяхме се да изчакаме съда. Те разбраха и нашите притеснения по отношение на този проект. С прокатането му има много голяма вероятност парите да бъдат загубени и Габрово да не получи обход”, каза пътният шеф.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?