Последният задържан "октопод" остава в ареста

Софийският градски съд отказа да пусне на свобода Марчело Джотолов – единственият от задържаните през февруари при операция "Октопод", който все още е в ареста. На заседанието в петък стана известно, че предната вечер са му предявени нови обвинения, които магистратите счетоха за основателни.

Досега той бе с обвинения само по т.нар. "голям Октопод" – за участие в организирана въоръжена престъпна група, оглавявана от Алексей Петров, за данъчни измами, "пране" на пари, проституция, рекет и принуда за прехвърляне на имущество.

Новото обвинение на Джотолов е за рекет и изнудване в периода 2004-2010 г., като в случая престъпната група е "ограничена" само до него, Алексей Петров и Антон Петров – Хамстера.

Обвинението за рекет и изнудване на бизнесмена Иво Балевски се базира основно на показания на свидетелката Теменужка Кайлитска. Според прокуратурата Джотолов е принудил със заплахи Балевски да му даде 50 хиляди лева.

Пред следователи Кайлитска е заявила също, че след излизането от ареста на Алексей Петров, анонимен ѝ е писал по Скайп, като ѝ е казал да внимава, защото вече са платени по 15 хил. лв. за убийствата на нея и още двама свидетели, стана известно по време на съдебното заседание.

Защитата на Джотолов изтъкна, че вече почти година очевидно не са събрани достатъчно данни за "големия Октопод" и затова сега се предявява обвинение по "малкия". Каква я тая престъпна група на Алексей Петров, Антон Петров и Марчело Джотолов, след като на първите двама не са повдигнати такива обвинения, запитаха адвокатите на подсъдимия. Те се усъмниха и в твърденията, че групата била въоръжена, като запитаха къде е оръжието, у кого е, кога е използвано и какво общо има с него Джотолов, който никога дори не е имал разрешително за оръжие.

Защитата смята, че показанията на свидетелката Кайлитска са противоречиви – веднъж казва, че под заплаха прехвърлила фирмата на Джотолов, друг път, че Алексей Петров я притискал, а освен това не посочва конкретни факти, а до твърдения от рода на "така се говори", "така чух", "това всички го знаят".

Веднага след като приключиха изказванията на защитата и обвинението, съдия Николай Младенов прочете определението си, с което отказа освобождаването на Джотолов под домашен арест. Досега при разглеждането на подобни мерки съдебният състав винаги се е оттеглял да обсъди решението си.

В коментар на поведението на защитата, съдия Младенов заяви, че се наблюдава нежелателна тенденция в производствата за разглеждане на мерки за неотклонение да се излагат доводи и доказателства все едно, че делото се гледа по същество.

Защитата оборва истинността на свидетелски показания, което не се прави, докато се обсъждат мерки за неотклонение, уточни той.

Съдията освен това намери за нужно да посочи, че Джотолов е в ареста не от 9 месеца, а от 8 месеца и 17 дни. Мярката "задържане под стража" не е наказание "лишаване от свобода", изтъкна той.

При вземане на решението си съдът се основава само на последното повдигнато обвинение, което е най-ново и актуално. Има обосновано предположение за участието на Джотолов в тази престъпна група, счита съдът. Обвиненията не могат да бъдат разколебани, защото до тоя момент Джотолов не е давал обяснения.

Бе посочено още, че ако Джотолов бъде пуснат на свобода, има опасност да извърши ново престъпление. Доказателство за това са показанията на свидетелката Кайлитска за заплахи по Скайп. Освен това бе цитирана жалба на свидетеля срещу Алексей Петров - Николай Динков. Майката на Динков се обадила на прокурора Светлозар Костов, че в селото си била проследена от яки момчета, които я посъветвали да каже на сина си да спре да се оплаква на органите на досъдебното производство.

Макар тези заплахи да са от неясен автор в този момент, няма кой друг да има интерес от тях, освен обвиняемия Джотолов, заключи съдията.

Дни след арестите при операция "Октопод" съдът освободи един по един почти всички задържани, като зад решетките останаха само Джотолов и Алексей Петров – Трактора. Последният бе освободен под домашен арест преди две седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?