Последният залог на стария играч Берлускони

Марио Монти и Силвио Берлускони

За 17-те години, в които властваше в италианската политика, министър-председателят Силвио Берлускони на четири пъти смело изпита късмета си и сега решението му да се кандидатира отново на 76-годишна възраст изглежда като последно хвърляне на заровете.

В събота Берлускони потвърди дългоочакваната новина сякаш между другото, казвайки пред репортери, събрали се на стадион на неговия футболен клуб Милан, че с неохота се е съгласил да се кандидатира за парламентарните избори. В коментар на страницата си във Фейсбук написа, че напразно се бил опитвал да си намери достоен наследник. "Не че не сме търсили. Търсихме и още как! Но не намерихме", написа той.

Популярността на неговата партия "Народ на свободата" е рекордно ниска - около 15 процента, а реномето му в чужбина все още е на пух и прах - година след като беше свален от поста си заради неспособността си да се справи с растящата дългова криза.

Завръщане под знака на популизма

Италианската криза плаши Европа, пише в понеделник италианският в. "Стампа". За пример вестникът цитира председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, според когото Берлускони е антоним на стабилността и завръщането му на власт е заплаха както за Италия, така и за цяла Европа.

Вестниците "Република", и "Стампа" приветстват достойното решение на премиера Марио Монти да подаде оставка, вместо да се поддава на непрестанните шантажи на Народ на свободата.

Още


Съветници на Берлускони го призоваха да не се връща в политиката, но след година на политически, бизнес и правни неуспехи тормозеният от скандали медиен магнат вероятно е усетил, че няма какво да губи.

През октомври той беше осъден на четири години затвор за данъчни измами, но дългата процедура по обжалване ще го държи вън от затвора и може да доведе до отмяна на решението. Берлускони е заплашен и от друга присъда по продължаващо дело за секс с непълнолетна проститутка.

Цената на акциите на медийната му компания "Медиасет" се понижи с около 40 процента, откакто той напусна поста си и компанията остана без политическата му протекция.

Дори физически Берлускони е бледа сянка на някогашния премиер. Той остана извън светлината на прожекторите през по-голямата част от последната година и след няколко пластични операции за изпъване на лицето и присаждания на коса често е подпухнал и най-сетне започва да изглежда на годините си. Но въпреки всичко не бива да се отписва стария боец. Той все още се радва на твърда подкрепа на милиони италианци, а ако има нещо, в което Берлускони наистина е добър, това са предизборните битки.

Той спечели три от петте вота, откакто за първи път разтърси италианската политика през 1994 г. и винаги се е представял по-добре от очакваното за разлика от левоцентристите, известни с това, че получават по-малко от прогнозираното.

Почти сигурно е, че той няма да може да спечели поредната си убедителна победа, но може да събере точно толкова подкрепа, колкото да лиши левоцентристите от категорично мнозинство и това ще му даде глас при съставянето на правителство след изборите, които се очаква да бъдат през март.

На ръба на пропастта

Вероятно сега Берлускони ще участва на изборите с платформа, която ще се опита да използва недоволството от мерките за икономии на премиера технократ Марио Монти, когото през последната година той подкрепяше в парламента. "Не мога да позволя моята страна да попадне в безкрайната спирала на рецесията. Не може да се продължава по този начин", заяви той миналата сряда.

"Днес Италия е на ръба на пропастта - икономиката е изтощена, още милион са без работа, покупателната способност се срина, данъчното бреме нараства до непоносими равнища".

Реакцията на пазарите към изявлението му показа до каква степен инвеститорите не му вярват - италианските акции поевтиняха, а лихвите по облигациите веднага се вдигнаха.

Берлускони без съмнение знае, че международната му репутация не може да бъде възстановена, но повече го е грижа за възстановяването на имиджа му пред самонаетите, дребния бизнес и относително необразованите маси, които винаги са го подкрепяли в миналото.

Левоцентристката Демократическа партия (ДП), която води в социологическите проучвания с повече от 30 процента, спечели от липсата на силна десноцентристка партия и набра инерция от широко отразените си в публичното пространство първични избори за лидер.

Резултатът от тях беше също бе фактор, убедил бившия премиер да се върне. Избирайки строгия на външен вид, 61-годишен бивш комунист Пиерлуиджи Берсани вместо младия, телегеничен кмет на Флоренция Матео Ренци, ДП даде на Берлускони шанс да разиграе антикомунистическата карта, която в миналото така добре използваше.

Двубой между Берлускони и Берсани, чиято обща възраст е 137 години, може да е непривлекателна перспектива за страна, която отчаяно се нуждае от обновяване, но е перспектива, която бившият премиер смята, че най-малкото му дава шанс.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?