Последно: Акцизите на цигарите няма да се променят, увери Менда Стоянова

Последно: Акцизите на цигарите няма да се променят, увери Менда Стоянова

Няма внесени предложения за промяна в акциза на цигарите от следващата година. Това увери в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по повод на публикации в медиите, че се обмисля по-висок акциз за скъпите вносни цигари.

"Вчера (в четвъртък) изтече срокът за предложения между първо и второ четене на промените в данъчните закони и предложения в тази посока няма. Във внесения законопроект от Министерския съвет също няма промени в акциза на цигарите (промени има само при акциза на керосина - бел. ред.). Щом няма официално предложение, не виждам причина да се обсъжда официално", каза Стоянова, цитирана от БНР.

Според публикации от миналата седмица цигарите с цена над 4.40 лв., може да поскъпнат до 1.50 лв. от януари заради промяна в разпределението вътре в акцизните ставки. Тази промяна подготвяли народни представители, които искали да я внесат между първи и второ четене на данъчните закони.

Акцизът на цигарите се състои от сбира на две облагания - твърда сума върху хиляда къса (специфична ставка) плюс процент от продажната цена (адвалорна ставка).

Промяната предвиждала адвалорната част да се увеличи от сегашните 23%, а специфичната да се намали (сега е 101 лв. на хиляда къса). При това положение цената на скъпите цигари щеше да се увеличи още.

Това бе втори опит да се прокарат нови акцизни ставки върху цигарите през тази година. През юни независимият депутат Венцислав Върбанов предложи адвалорната част от ставката на акциза да стане 56%, а специфичната да се намали на 25 лв. на 1000 къса.

Според това предложение по-евтините цигари щяха да поевтинеят още, на скъпите щеше да се вдигне цената до 40%.

Проектът бе приет първоначално от ГЕРБ, но след това отхвърлен заради натиска и недоволството на представителите на големите чужди компании.

Споделяне

Още от Бизнес