Последно: Няма да има таван на цените и затвор за "невярна информация"

Депутатите приеха ветото на президента

снимка: БГНЕС

Парламентът се събра в спешен порядък и подкрепи ветото на президента Румен Радев върху част от Закона за извънредното положение. Отпаднаха текстовете на БСП за въвеждане на таван за цените на стоките и услугите, както и предложението на ГЕРБ за затвор за "невярна информация" за заразни болести. Това бе поискано от премиера Бойко Борисов, който преди ден хем нахока държавния глава, хем нареди на управляващите да се съобразят с ветото му, само и само законът да бъде прегласуван и да влезе в сила. 

Ветото подкрепиха 118 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и НФСБ, 14 народни представители бяха против, а 56 се въздържаха.

"Обединените патриоти" се разцепиха - ВМРО гласува против отпадането на текстовете, а НФСБ подкрепи, но "с отвращение". Депутатите от "Воля" не бяха в пленарната зала.

Заседанието премина с крясъци, наказания за депутати, призиви за дезинфекция и взаимни обвинения за качеството на законите.

В началото председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова призова съпартийците си да подкрепят ветото на Радев, въпреки че той е снел доверието си от правителството.

ГЕРБ и БСП в спор ясно ли е какво е "невярна информация"

ГЕРБ и БСП влязоха в пререкания дали е ясно или не какво е "невярна информация".

ГЕРБ казаха, че в Наказателния кодекс от 30 годишни има формулировка "разпространение на невярна информация" и досега е нямало противоречие или затруднение при дефинирането. След тези уточнения Дариткова обяви, че "това сега не е важно".

От БСП обаче защитиха тезата на президента и заявиха, че не е ясно какво е "невярна информация". Социалистът Александър Симов припомни, че БСП и миналата седмица бе против наказателното преследване за "невярна информация". "Свободата на словото е ценност на ценностите, а хората не трябва да чувстват заплаха, че ще усетят от полицейска кубинка", каза той.

Единствено ВМРО твърдо устояваше убеждението си, "невярната информация" трябва да се наказва със затвор. "Ние от ВМРО сме "за" борбата с фалшивите новини, затова изработихме пакет от мерки, с които да се опитаме да спрем това безумие. Това е причината да не подкрепим президента в желанието му да се спре разпространяването на невярна информация, по-бързо и от коронавируса", каза Александър Сиди като припомни са внесения от ВМРО противоречив законопроект "срещу фалшивите новини".

Крум Зарков от БСП призова ГЕРБ да си признаят, че са сгрешили за наказателното преследване за невярна информация. Това предизвика бурна реакция от страна на ГЕРБ, защото другите върнати разпоредби бяха предложени от социалистите.

От партията на Борисов обявиха, че си признавали чест грешките и една от тях била, че миналата седмица подкрепили "абсолютно глупавото" предложение на социалистите срещу спекулата (таван на цените).

Социалистите пък обявиха, че ще прецизират предложенията си срещу спекулата и ще ги внесат отново.

"Очакваме, след като не приемате нашите предложения, да дадете ваши, защото трябва да е ясно. Дори и в извънредно положение вие управлявате държавата, вие носите отговорността за днешния ден, за последиците от кризата. Предложете план за действие. Нямате такъв - само рестрикции без стимули. Ние ще подкрепим ветото с разбиране, че нашето предложение не е съвършено и ще внесем прецизиран текст. Няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта и нещастието на цял един народ. Няма и да се примирим с безсилието, безхаберието и хаоса на правителството и ще искаме от вас докрай национален социално-икономически план", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Какво ще важи за "невярната информация"

Отхвърленият в понеделник текст от закона за извънредното положение за наказателна отговорност за "невярна информация" беше предложен от ГЕРБ и предвиждаше: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева". Идеята беше тази разпоредба да важи и след извънредното положение.

Мотивът на Радев да върне този текст беше, че той атакува последните остатъци от свободата на словото. "Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции", смята Радев.

След приемането на ветото в действие остава досегашният текст от Наказателния кодекс: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години".

По време на заседанието повечето депутати носеха маски, снимка: БГНЕС

Без таван на цените

Въведеният таван на цените на стоките и услугите, който бе отхвърлен с приемането на ветото, предвиждаше цените да се доказват на база записите в касовите aпaрати или получените по банков или картов път плащания. Ако досега търговците не са продавали такива стоки, щяха да са длъжни да ги предоставят на цени, завишени с не повече от 20 на сто от цените на придобиването им, а услугите - с не повече от 20 на сто от себестойността им.

За нарушение на разпоредбите се предвиждаше имуществена санкция в размер на 5% от оборота през годината, предхождаща настъпването на извънредните обстоятелства, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 000 до 100 000 лева.

Всичко това отпадна, но левицата се закани с нови законови промени да внесе прецизирано предложение срещу спекулата.

"Предложението на БСП за спекулата е абсолютно глупаво", коментира по време на дебатите Тома Биков от ГЕРБ. "Спекула означава, че има дефицит и е работа най-вече на правителството да не позволява да има дефицити. Няма закон, който да спре спекулата. Вие имате много богат опит в това отношение. 1996 г. в края контролирате 52% от цените на пазара. По-голяма спекула от тогава българската история последните 30 години не познава", посочи Биков.

През уикенда премиерът Бойко Борисов обяви, че партията му е подкрепила в петък предложението на БСП за борба със спекулата единствено в знак на компромис в името на приемането на извънредния закон. 

В понеделник лидерът на левицата Корнелия Нинова призна, че текстът не е "съвършен", но "няма да позволим на някой да трупа пари на гърба на болестта". Затова с отделни законодателни промени БСП ще предложи друг начин за ограничаване на спекулата. 

"Всички вкупом заговорихте срещу БСП за предложението ни против спекулата. Колко е лошо и колко е неработещо. Нито едно друго по-добро не предложихте. 10 дни поставяме въпроса. 10 дни говорим да предприемете мерки и следваше единствено гробно мълчание. За 10 дни маските от 0.10 лв. стигнаха десетки левове", изтъкна Нинова.

През уикенда се надигна мощна съпротива срещу "текста за спекулата" от производители, търговски вериги и дори от страна на финансовия министър Владислав Горанов.

"Болшевизъм", "фашизъм" и дезинфекция

Напрежение в пленарната зала предизвика изказване на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, който направи редовната си "историческа ретроспекция" за управлението на БКП. "Винаги в тежки времена в България вашата партия се е държала безотговорно и се е занимавала с терористичните ви и болшевишките ви интересисоци", каза той, а социалистът Стоян Мирчев от БСП го нарече фашист. И двамата бяха наказани със забележка.

Гърневски обяви, че можел да се самонакаже, но първо искал да бъде наказана Нинова, която от тази трибуна нарече това мнозинство "убийци".

"Няма да бъдете за едни майка, а за други мащеха. Нас ни режете на секундата, а тях – не", каза Гърневски на председателя на парламента Цвета Караячнева, която също е от ГЕРБ.

Александър Симов от БСП му отговори първо със стихотворение на Гърневски, а след това обяви: "Когато от тази трибуна говорят комунистическите трубадури, хората, които са продавали таланта си на идеи, които толкова много мразят, трябва да дезинфекцираме трибуната след това".

От миналата седмица насам парламентарната трибуна се дезинфекцира на всеки час, снимка: БГНЕС

Последваха призиви дебатът в залата да се върне към обсъждане на наложеното от президента вето.

По-рано в понеделник на извънредно заседание на правната комисия ветото бе обсъдено и подкрепено единодушно за едва 15 минути.

Споделяне

Още по темата

Още от България