Последно от МЗ: Джипитата могат да издават болнични за прибиращите се от рискови точки

Последно от МЗ: Джипитата могат да издават болнични за прибиращите се от рискови точки

Здравните инспекции ще предоставят на личните лекари информация за всички хора, на които е препоръчана карантина в домашни условия и се връщат от рискови точки като Китай и Италия. Това ще става въз основа на попълнените от гражданите анкетни карти на сухопътните ни граници и летищата. Това ще е гаранция за пред личните лекари, че тези техни пациенти наистина се връщат от държави с разпространение на коронавируса и това ще им дава основание да им издадат болничен лист.

С това указание излезе в четвъртък Министерството на здравеопазването, след като от началото на седмицата различни представители на властта излъчват разнопосочни сигнали как ще се процедира и това провокира объркване сред личните лекари.

Така личните лекари ще могат да издават болнични за карантина и на здрави хора, които се прибират от държави с разпространение на болестта.

Това важи само за здравноосигурените, които имат и личен лекар. Част от потока от прибиращите се в момента от Италия обаче е от хора, които не живеят трайно у нас и съответно нямат личен лекар, т.е. не могат да разчитат и на болничен и обезщетение от НОИ.

За издадения болничен лист работещите хора трябва да уведомят своя работодател в законовия двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината.

Министерството на здравеопазването напомня, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми като повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н. трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

“Отговорност на всеки български гражданин е да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на околните. В този смисъл Министерството на здравеопазването апелира гражданите под карантина да я спазват стриктно“, казаха от ведомството.

По-рано премиерът Бойко Борисов изрази опасения дали ако на всички прибиращи се от рискови държави се издава болничен, бюджетът на НОИ ще издържи.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов пък предложи да има критерии, по които личните лекари по тяхна преценка да отсяват на кого да издадат болничен, когато човекът е здрав и няма симптоми - тези, които са с хронични заболявания, злокачествени болести, компрометирана имунна система, податливи да бъдат виросо-, заразоносители, трябва да бъдат поставяни под карантина.

В крайна сметка обаче даденото от МЗ указание дава картбланш да се издава болничен за всички, за които здравните инспекции са предали информация на личните лекари, че действително са се върнали от места с циркулация на коронавирус. 

Споделяне

Още по темата

Още от България