Последно отлагане на делото за клевета срещу сестрите в Либия

Последно отлагане на делото за клевета срещу сестрите в Либия

Отново бе отложено делото срещу петте български сестри и палестинския лекар в Либия за набеждаване на либийски офицери в изтръгване на показания с мъчения, но този път за последно. Това съобщи БНР в неделя след заседанието на Районния съд в Триполи, който насрочи за следващата неделя новото заседание след като и двете страни по делото поискаха нова отсрочка..

След продължилото 15 минути заседание стана ясно, че исковете срещу петте българки и палестинеца вече са шест за общо около 30 милиона либийски динара.
В съдебната зала в неделя се появи ливанската адвокатка Бушра Халил, която е защитавала екзекутираният иракски диктатор Саддам Хюсеин. Стана ясно, че адвокатката е била наета от асоциацията на семействата на болните от СПИН либийски деца, за да ги представлява пред Върховния съд на Либия по делото по обжалването на смъртните присъди. Първото заседание по този казус най-вероятно ще се проведе на 18 май, съобщи адвокат Хари Хараламбиев, като се позова на неофициална информация. Либийският защитник Осман Бизанти обаче не се ангажира с потвърждение на тази дата.

Появата на Халил и непрекъснатото увеличаване на гражданските искове на мъчителите бе определено от медицинските сестри като цирк и те се заканиха да не се явят на следващото заседание.

“Аз не казвам, че правилата не се спазват, но ми е странно, как непрекъснато все нови и нови хора се появяват и все нови и нови молби се приемат от правораздавателния орган. Това ми е необяснимо и логичен отговор не мога да дам”, заяви Хараламбиев пред Дарик радио. Според него едва ли сестрите ще бъдат разпитвани отново по делото за набедяване.

Българките и палестинецът казаха преди съдебното заседание, че са били изключително притеснени от информациите за изпълнение на смъртни присъди в либийски затвори. Миналата сряда дори Ашраф чул изстрелите, с които в затвора “Джудейда” били изпълнени три смъртни присъди. Това изключително много притеснило либийския лекар, според когото дори и българките да бъдат освободени, то той можело да бъде екзекутиран. Българските медицински сестри коментираха, че се чувстват разочаровани от невъзможността да бъдат издигнати като кандидати за евродепутати, макар че са очаквали това да стане.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?