Последно предупреждение за уволнение за шефката на училището на Ана-Мария

Директорката на Четвърто помощно училище в София Венета Бочева Ал-Шериф бе наказана с последно предупреждение за уволнение. Заповедта е издадена от образователния министър Румяна Коларова на основание проверките в учебното заведение след скандала с 13-годишната Ана-Мария.

Проверката в училището е била извършена от специална комисия от образователното министерство. Комисията е разгледала дадените от директора писмени обяснения и се е запознала с писмо, подписано от бивши преподаватели от училището, според които учебното заведение е "обект на целенасочени нападки и натиск от външни фактори".

Резултатите от проверката са показали, че в това училище наистина не си вършат работата, както трябва. Още на 10 октомври Държавната агенция за закрила на децата излезе с доклад, който показа, че училището не е в достатъчна степен защитена среда за децата.

Инспекторите от държавната агенция са установили, че директорът и педагогическият персонал в учебното заведение в кв. "Княжево" са допуснали сериозни пропуски при работата си. Екипът на училището не е отчел правилно първоначалните индикации за насилие в случая с Ана-Мария.

Родителите на Ана-Мария са забелязали проблем в поведението на детето на 19 септември. След като Ана-Мария се върнала от занятия, майка ѝ установила, че блузката на детето е обърната наопаки. Когато я пипнала, установила, че го няма и сутиенът. Дни по-късно детето започва да разказва, че "имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята". И досега детето изпада в истерия, когато нещо му напомни за училището.

Инспекторите са установили, че персоналът на училището не е знаел как да действа в случаите на подадена жалба от родителите на дете в риск. Те е трябвало да уведомят Държавната агенция за закрила на детето, отдел "Социално подпомагане" в Красно село и МВР.

Персоналът на училището не е обърнал внимание на характеристиките на Ана-Мария, на емоционалното ѝ състояние и на реакциите ѝ. Не е отчетен рискът от неуспешна адаптация и не е имало индивидуален план за работа с нея. Момичето е започнало занятия в "Княжево" на 15 септември тази година, а преди това е учило в друго училище в Перник.

Инспекторите са установили пропуски в организацията и контрола на работа от страна на директора на училището. За два часа на 19-и септември децата са били поверени на непедагогически персонал. Когато детето не е посещавало училището, не са били уведомени Регионалният инспекторат по образование и Отделът за закрила на детето.

Споделяне

Още по темата

Още от България