Последното издание на "Българската Коледа" е събрало над 2 млн. лева

Над 2 млн. лева са събрани от последното издание на "Българската Коледа” 2013/2014, съобщи президентът Росен Плевнелиев в четвъртък в Александровска болница, където бяха представени резултатите от 11-ото издание на кампанията.

Мотото на последната кампания под патронажа на държавния глава беше "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух". С близо 950 000 лева от събраните средства е било подкрепено лечението и рехабилитацията на 524 деца. 81 от тях страдат от вродена
глухота и притежават имплантирана кохлеарна система, която се нуждае от подмяна и поддръжка. Осигурени са били лекарства за 72 деца на стойност над 220 000 лв, а 347 деца са били подпомогнати за рехабилитация за 276 000 лева.

Плевнелиев изрази увереност, че с помощта на "Българската Коледа" подкрепените деца ще водят един по-добър и достоен живот.

Над 1.2 млн. лева са били дарени за закупуване на медицинска апаратура за 30 лечебни заведения в цялата страна за ранна диагностика и лечение на зрителни и слухови увреждания за областните болници и е била закупена високоспециализирана апаратура за университетските болници в София, Стара Загора, Пловдив, Плевен и Варна.

Сред постигнатите резултати в кампанията президентът отбеляза и приетата през тази година промяна в клиничната пътека за деца с нефротичен синдром, което дава възможност да бъде
осигурена медикаментозната им терапия. Плевнелиев отбеляза, че в последните десет години тези деца са разчитали единствено на "Българската Коледа" за осигуряване на жизнено необходимите им лекарства, а с промяната от юли лекарствата се осигуряват от НЗОК.

Остават и предизвикателства, сред които държавният глава посочи въвеждането на скрининг за очни заболявания и на неонатален слухов скрининг, въпроса с финансирането на подмяната и поддръжката на кохлеарната система за децата с импланти и изрази увереност, че ще бъде предприето необходимото за тяхното решаване.

Споделяне

Още от България