Последното нефтено замърсяване на Дунав пак е от Сърбия

Причина за последното замърсяване на българския участък на Дунав в края на миналата седмица са изсипани в реката 3000 т дизелово гориво в района на сръбската рафинерия Прахово. Това призна Белград в отговор на изпратената от българския министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров чрез МВнР нота до всички страни-членки на Дунавската конвенция. Отговорът е получен в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщиха от ведомството в понеделник.

Изливането на дизела в реката е станало при пресичане на опит за контрабандно пренасяне на гориво от малък танкер край Прахово. С цел укриване на доказателствата, екипажът излива в реката около 3000 тона гориво, пише в отговора на сръбската страна. В него не се посочва защо Сърбия не е уведомила България, каквито са изискванията по Дунавската конвенция, чиито член е сръбската страна.

Директорът на Републиканската дирекция на водите Никола Мариянович е поел ангажимент да запознае подробно със случая представителите на българското МОСВ на срещата във Виена утре.

Замърсяването на българския участък на Дунав започна на 6 декември и навлизането на нефтени петна продължи и в събота. 

Споделяне

Още от България