Последователните срещи с Тръмп едва ли ще решат спора в Залива

Последователните срещи с Тръмп едва ли ще решат спора в Залива
Лидери от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар ще направят пътека до президента на САЩ Доналд Тръмп в следващите няколко седмици за последователни посещения, които едва ли ще разрешат отдавнашния спор между американските съюзници от Залива.
 
Вашингтон има голямо желание да сложи край на конфронтацията между Катар, от една страна, и няколко други арабски държави, от друга. Разривът разделя междуправителствената организация Съвет за сътрудничество в Залива (ССЗ) и вреди на предвожданите от САЩ усилия за поддържане на силен фронт срещу Иран.
 
Съединените щати се надяваха да бъдат домакин на среща на върха САЩ-ССЗ по-късно тази година, но вероятността за това май е малка, като се има предвид, че съперничещите си лидери все още са скарани.
 
"Между тях няма съгласие. Те не са готови да разрешат тази криза", каза висш правителствен служител, говорейки за страните, замесени в кризата в Залива.
 
Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха връзките си с Катар в областта на транспорта и търговията през юни миналата година, обвинявайки го, че подкрепя техния главен съперник Иран и поддържа тероризма. Катар отхвърля обвиненията и казва, че бойкотът е опит да се посегне върху неговия суверенитет и да се спре подкрепата му за реформа. 
 
Вашингтон има силни съюзнически отношения със съперничещите си страни. В Катар се намира най-голямата военновъздушна база на САЩ в региона, която има решаващо значение за тяхната кампания срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.
 
В същото време правителството на Тръмп изгражда още по-близки отношения с катарските съперници Саудитска Арабия и ОАЕ.
 
СРЕЩИ ВЪВ ВАШИНГТОН
 
Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман ще се срещне с Тръмп утре във Вашингтон, а спорът с Катар едва ли ще бъде сред водещите въпроси, които младият лидер ще иска да обсъжда, казват дипломати.
 
После катарският емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани ще се срещне с Тръмп на 10 април в Белия дом.
 
А престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед, който желае да има последната дума пред Тръмп, иска да се срещне с Тръмп след планирана среща с катарския емир, каза висшият правителствен служител.
 
Първоначално престолонаследникът, известен понякога на Запад като МбЗ, трябваше да се срещне с Тръмп на 27 март.
 
"Всъщност МбЗ беше поискал от Тръмп да бъде последен", каза висшият правителствен служител. Засега не са определени нови дати.
 
Лидерите вероятно ще разговарят с Тръмп за противодействието на Иран, борбата с ислямисткия екстремизъм и задълбочаването на икономическото и военното партньорство.
 
"Изглежда, че няма какво толкова да се спечели, а може доста да се загуби, ако партньорите от Залива се съгласят на още една лидерска среща САЩ-ССЗ, на която да бъде домакин президентът Тръмп в "Кемп Дейвид", каза бивш високопоставен американски служител, работил по регионалните въпроси.
 
"Те могат да спечелят повече, ако самостоятелно преследват своите цели при вече планираните двустранни посещения във Вашингтон", каза бившият служител.
 
Бойкотът на арабските страни разстрои вноса на Катар и накара вложители от четирите държави да изтеглят милиарди долари от катарски банки.
 
Катар, който е водещият износител на втечнен природен газ, разработи нови търговски маршрути и използва десетки милиарди долари от огромния си суверенен фонд, за да защити своите банки.
ОАЕ по-специално се ядосва от предполагаемата подкрепа на Катар за ислямисти в региона.
 
Правителството на Тръмп се тревожи, че разривът между сунитските мюсюлмански съюзници на САЩ може да облагодетелства Иран в борбата за влияние в Близкия изток.
 
Засега нито Саудитска Арабия, нито ОАЕ смятат, че исканията им са изпълнени, за да бъде уреден спорът. В началото на кризата четирите страни изпратиха на Доха списък с 13 искания, включително затваряне на държавно финансираната телевизия "Ал Джазира" и понижаване на нивото на връзките с Иран.
 
Катар увеличава лобистките си усилия във Вашингтон, но Рияд и Абу Даби смятат спора за "незначителен дразнител" и "неспешен проблем, който те могат да понасят много дълго и който не засяга интересите на САЩ", каза ръководителят на изследователския център "Интернешънъл крайсис груп" Роб Мали.
 
"Те искат да го разглеждат като част от пейзажа, а не като нещо, което изисква незабавно внимание", каза Мали, който наскоро се е срещал със саудитски служители.
 
Очевидно спорният подход на Белия дом също усложнява усилията на САЩ за посредничество в спора. Отначало Тръмп решително подкрепи саудитците и емирствата, като нарече Катар "спонсор на тероризма". Но след това под натиска на уволнения държавен секретар Рекс Тилърсън и министъра на отбраната Джим Матис смекчи своята позиция, като призова за единство в Залива.
Катар стана по-уверен в подкрепата на Вашингтон, който наскоро беше домакин на съвместни преговори на високо равнище.
 
Висш американски служител, запознат с посредническите усилия на САЩ, каза, че сред съюзниците от Залива все още има известна готовност за започване на диалог.
 
"Те започват да осъзнават, че това само облагодетелства иранците, сирийците и руснаците и е време да измислят как да уредят тези въпроси", каза служителят.
 
"Разсъждавайки рационално, те знаят, че това трябва да се уреди, че само ще стане по-зле и ще засегне други неща . . . но дълбоко в себе си биха желали да го продължат по някакъв начин, защото емоциите са толкова силни", каза служителят. 
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?