Послушни зам.-председатели ще сплотяват групата на НДСВ

Парламентарната група на НДСВ се сдоби с четирима нови зам.-председатели, след като преди седмица партийният лидер Симеон Сакскобургготски сложи на председателския пост удобния за “сплотяване” на разединените царисти Пламен Моллов. Смяната на председателя се наложи, след като предишният шеф на групата Анелия Мингова, една от недоволните от решенията на последния партиен конгрес, бе избрана за член на постоянния Висш съдебен съвет от квотата на парламента и по този начин елиминирана като един от водачите на вътрешнопартийния “бунт”.

След заседанието на групата във вторник Пламен Моллов обяви имената на четиримата нови зам.-председатели - Весела Драганова, председател на Партията на българските жени, коалиционен партньор на НДСВ; Христина Христова – бивш социален министър; Станимир Илчев – партиен говорител и бивш председател и зам.-председател на групата; Яни Янев – бивш областен управител на Варна.

Моллов съобщи още, че остава вакантно мястото за пети зам.-председател за “колега, който да работи за сплотяване на групата”. Идеята за пети заместник била лично негова, а останалите кандидатури, преди да бъдат предложени на групата за одобрение, били съгласувани с партийния лидер.

Изборът е станал без коментари и бил подкрепен от присъствалите 40 народни представители. Избраните обяснили как ще работят за сплотяване и за засилване на законодателната инициатива.

Според Моллов било безсмислено да се търси представителството в ръководството на групата на различни идейни насоки в партията. Той даде пример с БСП, където идейните течения от години не намирали място в ръководството на лявата група.

Соченият за главен "бунтар" сред жълтите Атанас Щерев присъствал на заседанието, но не отворил и дума по предложението си отпреди седмица цялото партийно ръководство да подаде оставка заради слабите резултати на местните избори.

Като реплика към медиите, които обвинили НДСВ в недостатъчна критичност към представянето на партията на местните избори, говорителят Станимир Илчев каза, че на заседанието е бил приет въпросник, който ще бъде раздаден на областните и общински структури на НДСВ. Въпросите, които се поставят, са как те виждат кампанията и крайния резултат. След обобщаване на отговорите ще видим къде стоим и причините за това, каза Илчев.

Сред въпросите има такива: работили ли са членове на местните структури срещу кандидатите на НДСВ, работили ли са депутати срещу такива кандидати. Този въпрос очевидно визира пак “бунтаря” Щерев, който се опълчи срещу издигнатия от НДСВ кандидат-кмет на Стара Загора. Редовите структури ще бъдат питани и за влиянието на учителската стачка, коалициите на местно ниво, ситуацията след конгреса, конкуренцията на други партии.

Станимир Илчев каза още, че първата инициатива, с която излиза групата на НДСВ, е среща за обсъждане на приоритетите в бюджета за догодина.

Споделяне

Още от България