Посоченият от Тръмп Кавано беше избран за върховен съдия въпреки протестите

Върховният съд вече ще се контролира от консерваторите

Посоченият от Тръмп Кавано беше избран за върховен съдия въпреки протестите

Сенатът на САЩ утвърди номинирания от президента Доналд Тръмп юрист Брет Кавано за съдия във Върховния съд, съобщи Ройтерс. Кавано беше одобрен, въпреки че три жени го обвиниха в сексуален тормоз, а срещу предложението за избора му имаше протести.

Сенатът подкрепи кандидатурата на Кавано с 50 гласа „за“ и 48 „против“ след продължила три седмици политическа буря.

Утвърждаването на Кавано, който категорично отхвърля обвиненията в сексуален тормоз, е важна политическа победа за президента Доналд Тръмп. Консерваторите сега ще имат мнозинство при вземането на бъдещи съдебни решения от Върховния съд. Най-висшата американска съдебна инстанция се произнася върху конституционосъобразността на законите и е арбитър по най-трънливите въпроси в американското общество (право на аборт, смътни присъди, огнестрелни оръжия, хомосексуални бракове, опазване на околната среда).

"Аплодирам и поздравявам Сената на САЩ, че утвърди нашия СТРАХОТЕН КАНДИДАТ, съдия Брет Кавано, за Върховния съд на САЩ", написа в Туитър" Доналд Тръмп. Той определи гласуването като "огромна победа". "Не давайте кибрит на подпалвач и не давайте властта на гневна левичарска паплач. Демократите станаха твърде крайни и твърде опасни, за да управляват", заяви Тръмп по-късно в Канзас.

Американският президент добави, че по-късно ще подпише документа за неговото назначаване и той официално ще положи клетва за встъпване в длъжност.

Сенаторката от Аляска Лиса Мъркауски, единствената републиканка, която бе против кандидатурата на Кавано, заяви, че се отказва от правото си да гласува, с което направи реверанс към поддръжника на Кавано Стив Дейнс от Монтана, който не можа да участва във вота заради сватбата на дъщеря си.

Само един член на опозиционната Демократическа партия гласува в подкрепа на обвинявания в сексуални посегателства 53-годишен магистрат, който отхвърля обвиненията като политически заговор срещу номинацията му.

Гласуването на кандидатурата на Кавано, което бе председателствано от вицепрезидента Майк Пенс, бе прекъснато за кратко, когато протестиращи се промъкнаха на балкона в залата на Сената и започнаха да крещят "Срам за вас".

Кавано е вторият кандидат на президента Тръмп, който бива одобрен за Върховния съд, за радост на консервативните избиратели, които можеше да се разбунтуват срещу ръководството на Републиканската партия, ако номинацията му се бе провалила, отбелязва Асошиейтед прес.

Демократите, от своя страна, се надяват, че вчерашното гласуване, организирано точно месец преди изборите, на които ще се реши кой ще контролира Камарата на представителите и Сената, ще подтикне гневни жени и либерали да се явят пред урните и да гласуват масово за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят