Посолства в Тел Авив или в Ерусалим? Латинска Америка се озова в дипломатическа схватка

Посолства в Тел Авив или в Ерусалим?  Латинска Америка се озова в дипломатическа схватка
Да оставят ли посолствата си в Тел Авив или да ги преместят в Ерусалим след твърде оспорваното решение на САЩ? Страните от Латинска Америка се озоваха в центъра на ожесточена дипломатическа схватка между двата лагера.
 
През декември Доналд Тръмп провъзгласи Ерусалим за столица на Израел и обяви, че американската мисия ще бъде преместена в Свещения град, което възмути международната общност и палестинците.
 
До момента примерът му е последван от две латиноамерикански страни.
 
В сряда, два дни след тържественото откриване на новото посолство на САЩ в Ерусалим, съвпадащо със 70-ата годишнина от създаването на еврейската държава, Гватемала ще установи в Свещения град своята мисия в присъствието на гватемалския президент Джими Моралес.
 
Парагвай съобщи, че ще направи същото до края на месеца.
 
Каква е причината за тези решения?
 
"Това е сервилничене от страна на един президент /Моралес, бел. АФП/, който ще остане изцяло с вързани ръце от външната политика на САЩ", казва Марсио Паласиос, директор на учебния център за политически науки към университета "Сан Карлос" в Гватемала.
 
Тук натежава и вероизповеданието на гватемалския държавен глава - евангелист, смята Паласиос и изразява "съжаление, че президентът Моралес не прави разлика между онова, което представлява, и онова, в което вярва". 
 
Както повеляват догмите им, евангелистите искат евреите да възстановят своя храм в Ерусалим - това се очаква да ускори второто пришествие на Христос.
 
Накрая, решението на президента Моралес може да се разглежда и като жест, целящ да му осигури подкрепа от Вашингтон в контекста на обвиненията, че незаконно е финансирал своята кампания, отправени от гватемалското правосъдие и от мисия на ООН против безнаказаността в тази страна. 
 
Гватемала и Парагвай "следват дневния ред на САЩ. Колкото са по-слаби тези страни, толкова по-силен е натискът върху тях", обобщава Патрисио Навиа, академичен съветник на Центъра за откритост и развитие на Латинска Америка /CADAL /.
 
Ще сторят ли същото и други държави?
 
Израелците и палестинците разгръщат от известно време оживена кампания в региона, действайки в различни сфери - сключват търговски спогодби, разпространяват предупреждения за иранската "заплаха", не подминават и разполагането на посолства в Израел.
 
Президентът на палестинската автономна власт Махмуд Абас приключи току-що обиколка из Венецуела, Чили и Куба. "Надяваме се някои страни от американския континент да не преместят посолствата си в Ерусалим, защото това е в разрез с международното право", изтъкна той миналия понеделник в Каракас в присъствието на венецуелския си колега Николас Мадуро.
 
През септември премиерът Бенямин Нетаняху посети Латинска Америка - първата визита на израелски министър-председател на този континент - с делегация от трийсетина шефове на предприятия.
 
"Използвайки очерталия се в региона завой надясно, Израел развива там активна политическа дейност", посочва Гаспар Естрада, ръководителят на OPALC - центъра за проучвания на Латинска Америка към Института за политически науки в Париж.
 
"Не бих се изненадал така да постъпят и други централноамерикански страни, но според мен най-големите и най-мощни страни от региона по-трудно биха го сторили", добавя Патрисио Навиа, който преподава и в Нюйоркския университет. 
 
Хондурас, който се присъедини към САЩ и Израел на 21 декември, когато в ООН бе гласувана резолюция, осъждаща американското решение, все още не се е произнесъл за своето посолство, при все че парламентът прие резолюция то да бъде изместено в Тел Авив.
 
Регион, в който се тачат многостранните подходи
 
В края на 2017 г. повечето латиноамерикански страни осъдиха решението на САЩ и потвърдиха, че мисиите им остават в Тел Авив. Те заявиха, че се придържат към резолюциите на ООН и повториха отново, че окончателното решение за статута на Ерусалим трябва да се вземе чрез преговори между израелците и палестинците.
 
С изключение на най-радикалните позиции в Латинска Америка, подхранвани от силни нагласи срещу Щатите, това е "регион, където мултилатерализмът винаги е намирал внушителен отзвук", припомня Гаспар Естрада.
 
Според бившия първи дипломат на Гватемала Габриел Ореляна /2000-2002/ решението на президента Джими Моралес поставя тази централноамериканска страна "в периферията на Обединените нации".
 
"Гватемала жертва своето място в многостранния свят в името на двустранна връзка, която не ѝ дава съществени предимства и я поставя в несигурно положение пред някои страни от арабския свят", предупреждава той. И също като Марсио Паласиос споменава за опасност от атентати на гватемалска земя.
 
 
По БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят