Започват съкращенията във външното министерство

Посолствата зад граница ще поемат по-голямата част от работата в София

Посолствата зад граница ще поемат по-голямата част от работата в София

Промените във външното министерство целят тежестта на работата да се прехвърли от София към посолствата зад граница, каза външният министър Николай Младенов в понеделник.

Той обясни, че започват съкращенията, предвидени в новия устройствен правилник на МВнР, който мина през Министерския съвет в края на миналата година. Престои числеността на персонала във ведомството да се намали с 9% или със 130 щатни места.

"Ще има съкращения, не бих казал, че ще уволня 130 човека, но ще има съкращения, което е неминуемо, като се има предвид съкратеният бюджет на министерството", каза Младенов пред БНТ.

Външният министър досега не е представил никакви разчети дали съкращението ще засегне само незаети щатни бройки или ще има и реално съкратени служители. Не е ясно и колко от местата ще бъдат съкратени в администрацията в София и колко - в задграничните представителства. По информация на Mediapool над половината от 130-те щатни бройки, които ще бъдат закрити, в момента са заети.

Младенов коментира, че съкращенията ще осигурят и по-високи заплати за заетите в министерството.

"През годините е имало много голямо разточителство на щат. За съжаление всички го виждаме какво е състоянието на бюджета на държавата... се свиват възможностите в това отношение и трябва да се съобразим с тях. Има много рационализации, които трябва да бъдат направени, които могат да бъдат направени, които се правят не само от България, те се правят от много други страни", обясни Младенов.

С предстоящото намаляване на щатни бройки и извършените в края на 2009 г. и в началото на 2010 г. съкращения числеността на персонала на МВнР ще бъде намалена общо с около 21 на сто до 1350 души спрямо числеността му към 1 август 2009 г. Съкращенията обаче са засегнали до момента предимно щатни места, а не служители.

С новия устройствен правилник се прави и структурна промяна в министерството.

Създават се три генерални дирекции – по политическите, по глобалните и по европейските въпроси. В МВнР ще има 18 дирекции и инспекторат при досегашни 24 дирекции и инспекторат.

С извършването на промените ще се подмени почти целият ръководен чиновнически апарат, като вече са ясни повечето нови директори.

Това не е първата административна реформа, която правителството на ГЕРБ провежда във външното министерство. Предишният "нов" устройствен правилник бе приет през февруари 2010 година. Тогава промените бяха подготвени от бившия министър Румяна Желева.

Съпартиецът ѝ Николай Младенов още с влизането си в министерството показа, че не приема някои от тях, и обяви, че замразява обявените от нея съкращения в мисиите зад граница.

Впоследствие бяха приети и промени в Закона за дипломатическата служба, които се прилагат и в най-новият правилник.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?