Посолството на САЩ е удовлетворено от разясненията на МВР по случая със загадъчната шпионка

Посолството на САЩ в България е удовлетворено от разясненията на вътрешния министър Георги Петканов и неговия заместник Бойко Коцев, които отрекоха министърът да е споменавал публично имена или личности на служители от американското посолство в САЩ, които да са замесени в предлагането на подкуп конституционния съдия Христо Данов, за да му повлияе за смяна на главния прокурор Никола Филчев.

Повод за поисканото обяснение от американското посолство стана публикация в Mediapool, която разкри, че министър Петканов е имал предвид представителката на американското правосъдно министерство Керън Креймър, когато е говорил пред журналисти в Бургаско, че знае името на млада красива жена, визирана от Данов -младши като резидент на чуждо разузнаване, участвал в предлагането на подкупа.

През уикенда Петканов обясни, че се пошегувал, споменавайки за русата жена и отрече да има каквато и да е информация по казаното от Данов - син. Едновременно с това обаче министърът не можа да отрече твърденията си отпреди седмица, че е възложил на варненското контраразузнаване да работи по случая с подкупа.

Съветникът в посолството на САЩ Родерик Мур и заместник-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев са имали разговор след публикациите.

По случая от американска страна не е изпращана никаква нота, казаха от пресслужбата на посолството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?