Посолството на САЩ не се интересува от случая с предлагания подкуп на Данов -син

Случаят с предлагания подкуп на Веселин Данов, син на председателя на Конституционния съд Христо Данов, не представлява интерес за посолството на САЩ. Това съобщи пред журналисти съветникът на американското посолство Родерик Мур след разговор с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов днес след обяд.

Заедно с него на срещата присъства и аташето по правите въпроси в посолството Керън Креймър. Според служители в МВР, вътрешният министър Георги Петканов е имал предвид именно нея, когато преди седмица обяви, че знае името на чужда шпионка, която била свързана с хората, предлагали подкуп на Данов-младши за свалянето на главния прокурор Никола Филчев.

След като посолството на САЩ поиска официално обяснение по случая, министър Петканов даде на заден ход и обяви, че се пошегувал пред журналисти в Бургаско и че никога не е споменавал имена.

Публикациите в медиите, че Керън Креймър е предлагала подкуп на Данов, за да му повлияе за смяна на главния прокурор Никола Филчев, са абсурдни, каза още Мур. Той обаче отрече да е обсъждан този въпрос на срещата с ген. Борисов.

Предмет на срещата по думите на Мур са били някои идеи за сътрудничество в областта на правозащитата, които той отказа да коментира пред журналисти.

Междувременно Данов- младши продължава да поддържа твърдението си за предлаган подкуп от 150 000 хиляди долара. Вчера той освен това обяви, че МВР подслушва него и баща му, но защити вътрешния министър Петканов и главния прокурор Никола Филчев. Данов обяви, че като екстрасенс прочел в очите на Петканов, че е свестен човек, а от погледа на Филчев разбрал, че в него има много болка.

До този момент МВР не е съобщило какви действия са предприети по твърденията на варненския бизнесмен Веселин Данов за подкупа и подслушването. Преди седмица вътрешният министър каза, че случаят бил поверен на варненското контраразузнаване, но след като избухна скандала с посолството на САЩ беше категоричен, че не знае нищо по случая.

Още от България