Посолството на САЩ: В Анево са тествани оръжия за Сирия

Военният министър Николай Ненчев разпореди пълна проверка по случая

Посолството на САЩ: В Анево са тествани оръжия за Сирия

Подизпълнителите на американското правителство, станали жертва на взрива в Анево, са работели по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия. Това съобщиха oт посолството на САЩ в България.

В събота на полигона на ВМЗ Сопот един американец загина, а още четирима души бяха ранени - американец, канадец и двама българи.

В изявление, изпратено до Ройтерс, посолството на САЩ в София уточнява, че подизпълнителите са служители на базираната в САЩ фирма "Пърпъл шовъл" (PurpleShovel), която е спечелила договор с Командването на въоръжените сили на САЩ за специални операции.

Фирмата е била наета, за да подпомага организация, администрираща американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на опозиционните сили в Сирия.

Според изявлението по време на инцидента тримата подизпълнители са обучавали други служители на компанията, без да се уточнява в какво точно се е състояло обучението.

След заседанието на правителството в сряфа министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че е разпоредил на директора на служба "Военна информация" да извърши пълна проверка на информацията на Ройтерс.

Агенцията съобщи, че американците са били в Анево, за да огледат оръжие за мисията на САЩ за обучение на умерената опозиция в Сирия, която се сражава срещу "Ислямска държава" като се позова на представител на американската армия.

"Имаше сигнали, че там се използват български оръжия. Бих искал да зная откъде и как са попаднали там", заяви министър Ненчев. По думите му в Анево се засягат отношения между частна фирма и Държавния департамент на САЩ.

Междувременно 29-годишният българин, който бе приет в Университетската болница "Свети Георги“ в Пловдив, след като пострада при взрива в Анево, е изписан, съобщиха от здравното заведение. Пациентът е изписан в много добро общо състояние.

Вторият ранен българин продължава лечението си. Той също се намира в добро общо състояние, като в момента се раздвижва от рехабилитатори, казаха дежурни лекари.  

Случаят с избухването на боеприпаси по време на изпитания на полигона, нает от частна оръжейна фирма, е разпределен в Пловдивското прокуратура, но в досъдебното производство ще се включат и американските власти, заради пострадали техни граждани.

Ненчев коментира и проблема за мините, които останаха невзривени при инцидента в Горни Лом.

На въпрос доколко сериозно е да ги върнем на Гърция, министърът каза, че е напълно сериозно, тъй като гръцката държава ги е предоставила на частна фирма.

Водят се интензивни разговори от страна на МВнР и имам основание да вярвам, че биха могли да постигнат споразумение и мините да се върнат, посочи Ненчев.

Над 190 000 противопехотни мини, които са произведени преди 35 години, останаха от взривилия се завод "Миджур" в село Горни Лом.

При експлозията в цеха за утилизация през октомври загинаха 15 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?