Посолството на САЩ в София: Расистката реч е шокираща

Да чуем публични изявления, унизяващи хора въз основа на тяхната раса или етническа принадлежност, е шокиращо. Това се казва в декларация на посолството на САЩ в София.

Позицията на американското посолство е по повод вчерашната изява на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който обяви, че ромите са извън закона. "За тях законите на важат. Кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – норма на поведение, раждането на деца - в доходоносен бизнес за сметка на държавата. Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество“, каза Симеонов от парламентарната трибуна, докато се изказваше в подкрепа на позицията на здравния министър Петър Москов.

В позицията на посолството на САЩ, изразена в четвъртък, името на Симеонов не е изрично назовано. Обществените дебати се завихриха около изказването на Москов за линейките и ромските гета.

"Да чуем публични изявления, унизяващи хора въз основа на тяхната раса или етническа принадлежност, е шокиращо. Тъжно е да станем свидетели на публичен дебат, отровен от реч, която трябва да е неприемлива в едно модерно, демократично общество, особено по време на един празничен период в годината, белязан с добра воля и пожелания за мир", казват от посолството на САЩ.

"Надяваме се, че в този сезон на мир и добра воля всички българи ще се замислят върху своята вековна традиция на толерантност и ще положат усилия да отстояват своята световна репутация за мирно съжителство с хора от различни етноси. Всички народи се борят с проблемите, свързани с раса и дискриминация, включително и САЩ, но сред ценностите, които споделяме е и уважението към всички наши граждани, независимо от тяхната раса, религия или етническа принадлежност", се казва още в позицията.

"Днес, както и всеки друг ден, ние призоваваме българските граждани да осъдят всички форми на принизяваща реч и да бъдат положителни гласове в изграждането на едно приобщаващо общество, което отразява нашите общи ценности, без дискриминация и нетолерантност", призовава посолството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?