Посолството на САЩ в Йемен е отворено

Посолството на САЩ в столицата на Хемен Сана отново работи с посетители, след като за два дни бе затворено от съображения за сигурност, съобщиха световните агенции във вторник.

Решението за временно затваряне на посолството бе взето заради опасност от терористични нападения от бойци на местния клон на Ал Каида.

Във вторник посолството уточни, че подновяването на работата е свързано с предприетата вчера от йеменското правителство успешна контратерористична операция, при която бяха убити двама членове на Ал Каида.

Йеменските власти заявиха, че през последните дни са заловили в столицата и околностите петима терористи. Засилена е охраната на дипломатическите мисии и на местата, посещавани често от чужденци, съобщи йеменското министерство на вътрешните работи.

Американското правителство благодари на Йемен за усилията му да разбие Ал Каида, се казва в съобщение на посолството на САЩ.

Специални мерки за сигурност вчера взеха за мисиите си в Сана още няколко държави - Великобритания, Япония, Франция и др.

Посолствата на Великобритания и Франция, които също временно спряха да работят с посетители, още са затворени. Консулските служби на други дипломатически мисии все още са с ограничен достъп за местните.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?