Посолството ни в Сирия ограничава дейности заради несигурността в страната

Българското посолство в Сирия временно ограничава своята дейност поради несигурната обстановка в страната, съобщават от Министерството на външните работи.

Посолството ни в сирийската столица Дамаск остава открито за политически контакти, но останалите дейности се ограничават - става ясно от съобщението на външното министерство. Като причина се изтъква трайното дестабилизиране на обстановката в Сирия. Консулската служба ще премине към режим на специално организирани консулски дни само за българската общност, в които ще се извършва легализация на документи и при необходимост - друго съдействие при хуманитарни случаи. Издаването на визи ще бъде осъществено от българското посолство в съседен Ливан. Телефонният номер на българското посолство в Бейрут е 00961 5 452 883.


Министерството на външните работи отново призовава всички български граждани, които все още се намират в Сирия, да я напуснат незабавно. По неофициални данни в страната има над 200 българи. Не е ясно колко от тях вече са се евакуирали.

 

Междувременно днес Франция се обяви за засилване на санкциите срещу Сирия – замразяване на авоарите на страната и визови ограничания, предодаха агенциите. "Трябва да поддържаме натиска над сирийския режим. Това означава и да засилим санкциите, които имат влияние върху сирийските власти", заяви френският външен министър Ален Жупе в Париж при откриването на среща на представители на 57 страни, на която се обсъжда затягането на санкциите срещу режима на Башар Асад.

"Санкциите са ефикасно средство за лишаване на сирийския режим от ресурси, които той използва, за да финансира милициите си и да се сдобива с оръжия", каза Жупе. Той посочи, че замразяването на авоарите на сирийски представители и визовите ограничения са силно политическо послание към режима на Асад.

В речта си Жупе визира конкретно мерките, насочени срещу сирийския финансов и банков сектор, по-специално замразяването на авоарите на Сирийската централна банка. Според него тези мерки са пресушили приходите на Сирия от добива и продажбата на петрол и са лишили сирийската страна от ценни ресурси.

От началото на бунта в Сирия няколко страни и организации приеха санкции срещу сирийския режим. Заради руското и китайското вето в Съвета за сигурност на ООН подобни санкции не са приети от световната организация. Срещу Сирия действат санкции на ЕС, САЩ, Швейцария, Канада, Арабската лига и Турция.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?